[email protected]

085 239 2040

Zitten er verschillen in uitzenden en detacheren?

Uitzenden, detacheren, uitzendbureau, bemiddelaar, detacheringsbureau, werving en selectie enzovoorts. Heel verwarrend voor mensen die niet uit deze sector komen. Wat zijn nou de verschillen tussen uitzenden en detacheren? In de basis is het verschil tussen uitzenden en detacheren als volgt. Bij uitzenden heeft een medewerker een flexibel uitzendcontract volgens de Fasestructuur van de NBBU of de ABU. In het geval van detacheren is er sprake van een vast aantal uren in een contract voor een periode langer dan vier weken. In het geval van detacheren is vaak ook de NBBU of ABU cao van toepassing.

Kort kan er gezegd worden dat er een verschil zit tussen uitzenden en detacheren. Wel is het altijd verstandig om altijd na te vragen wat iemand zelf bedoelt met ”detacheren”. Vaak noemen uitzendbureaus zichzelf ”detacheerders”. Terwijl de medewerker alsnog een flexibel contract krijgt in de eerstes fases van de uitzend cao’s.

Is het verschil veranderd door de invoering van de WAB in 2020?

Het verschil tussen uitzenden en detacheren is feitelijk gezien wat kleiner geworden als gevolg van de WAB (Wet Arbeidsmarkt in Balans). Dat komt omdat uitzendkrachten als gevolg van de WAB iets meer zekerheid hebben gekregen. Branche organisaties verwachten ook dat detacheerders als gevolg van de WAB in de komende jaren beter in de markt liggen dan reguliere uitzendbureaus. Detacheerders zijn met hun vaste contracten iets goedkoper uit dan uitzendbureaus met duurdere uitzendcontracten. Als gevolg van de WAB is de sectorpremie voor uitzendbureaus aanzienlijk gestegen. Hierdoor is er een groot verschil in kosten voor een werkgever tussen flexibel en vast personeel gekomen. Detacheerders die alleen maar met vast personeel werken hebben hierdoor verhoudingsgewijs lagere personeelskosten.

Wanneer uitzenden en wanneer detacheren?

Uitzendcontracten worden voornamelijk gebruikt in de bemiddeling van lager geschoolde medewerkers. Denk hierbij aan banen in de logistiek, techniek, transport, administratie, kantoren en schoonmaak. In deze sectoren zijn er veel banen die onderdeel zijn van de flexibele schil van een bedrijf. De flexibele schil van een bedrijf is het deel van het personeelsbestand dat afgeschaald kan worden. Bijvoorbeeld in tijden van crisis of tegenvallende drukte. Een bedrijf kan de uitzendkrachten dan stopzetten. Het is dan de taak aan het uitzendbureau om ergens anders werk te vinden voor de uitzendkracht.

Detachering vindt meer plaats in hoger geschoolde beroepen. Bijvoorbeeld binnen de hogere technische functies, IT en software development, finance en legal (oftewel juridische functies). Een detacheerder heeft de medewerker vaak vast of voor minimaal een half jaar in dienst. Daarnaast doen veel detacheerders daarnaast ook nog eigen projecten. Bijvoorbeeld een IT detacheerder die zelf ook eigen opdrachten aanneemt en software ontwikkelt voor opdrachtgevers. Dit is heel anders dan een uitzendbureau die zich voornamelijk alleen bezighoudt met de bemiddeling van personeel.

Doet Inhuren.com ook aan detachering?

Het korte antwoord hier op is; JA! Inhuren.com zal zich naast het uitzenden in de toekomst steeds meer gaan specialiseren in het detacheren van personeel. Dit doen wij voornamelijk in de techniek, logistiek en IT. In al deze sectoren voeren wij met ons eigen projectteam ook zelfstandige projecten uit. Zo voeren wij in de logistiek en techniek projecten uit in de montageverhuizingen, cable management en meubeltransport. In de IT doen wij software projecten voor verschillende bedrijven waarbij wij software en online producten op maat bouwen. Dit wordt uitgevoerd door de software afdeling binnen onze organisatie. Naast deze takken hebben wij ook nog verschillende partners voor de projectinrichtingbijbaan vacatures en gespecialiseerde vacaturebanken.

 

Stel een (office) job alert in!

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Freemium Vacature

Plaats een gratis vacature in ons netwerk! 

Zoek je een collega?

Bekijk de tarieven en mogelijkheden van WorkingHands.nl.

Duurzame Vacatures

Bekijk het groeiend aantal banen en freelance opdrachten in de duurzaamheid op Sustainablejobs.nl.