Wat voor soorten vrachtwagenchauffeurs zijn er?

Vrachtwagenchauffeurs rijden in verschillende soorten en maten vrachtwagens. Zoals we allemaal weten, is de vrachtwagenindustrie het afgelopen decennium gegroeid en de voortdurende groei heeft diversiteit voor vrachtwagenchauffeurs opgeleverd. Inhuren.com is er van op de hoogte dat er veel verschillende vrachtwagenchauffeurs zijn. In dit artikel beschrijven we elk type chauffeur, het salaris, de opleiding kosten en de benodigdheden per chauffeur. 

Verschil tussen vrachtwagenchauffeur rijbewijs C en CE 

Maar eerst, leggen we het verschil uit tussen rijbewijs C en CE. Dit komt omdat er twee verschillende soorten vrachtwagens zijn; een vrachtwagen zonder aanhanger en een vrachtwagen met aanhanger. Dit betekent dat je bij een vrachtwagen met aanhanger op een andere manier moet sturen en rijden. Daarnaast noem je een vrachtwagen rijdend onder het rijbewijs CE: een trekkend voertuig C. Daarom is het ook verplicht om eerst je rijbewijs C te behalen, om vervolgens je rijbewijs CE te kunnen behalen.

Code95

Code95 is een aanduiding op het rijbewijs. Deze aanduiding wordt achter een voertuigcategorie geplaatst. Voor het beroepsmatig besturen van een voertuig waarvoor rijbewijs C1(E), C(E) noodzakelijk is, is deze code verplicht. De code is enkel 5 jaar geldig en moet verlengd worden door nascholing. Code95 is verplicht voor alle beroepschauffeurs die in de EU werkaam zijn.

1. Vrachtwagenchauffeur

Een vrachtwagenchauffeur is verantwoordelijk voor het besturen van een trekker met oplegger of de vaste combinatie vrachtauto en aanhangwagen. Deze twee komen het meest voor in Nederland. De LZV’s rijden sinds 2000 en worden hieronder verder uitgelegd. Wanneer er beroepsmatig gereden wordt met een vrachtwagen is er een rijbewijs C nodig met de aanvulling van Code95. Er is verder geen specifieke opleiding nodig om deze functie uit te kunnen voeren. Als vrachtwagenchauffeur ben je verantwoordelijk voor het efficiënt en veilig vervoeren van goederen, het laden en lossen van goederen en het ontvangen en tekenen van bonnen. Natuurlijk dient de vrachtwagenchauffeur eventuele vertragingen en schadegevallen te rapporteren. Het gemiddelde salaris van een vrachtwagenchauffeur is €13,64 per uur.

2. LZV chauffeur (aanhanger chauffeur)

LZV’s zijn vrachtwagencombinaties die bestaan uit standaard voertuigen, maar die langer en soms ook zwaarder mogen zijn dan volgens het Voertuigenregelement is toegestaan. De LZV chauffeur is verantwoordelijk voor het besturen van combinaties van een maximale lengte van 25,25 meter, terwijl voor andere vrachtwagens een lengte van maximaal 18,75 meter is toegestaan. Er gelden specifieke regels voor het besturen vaan LZV voertuig. Als chauffeur dien je in het bezit te zijn van een LZV certificaat. Tevens dient de chauffeur minimaal 5 jaar in het bezit te zijn van het rijbewijs CE en er moet Code95 op het rijbewijs staan. Als je beide hebt, kan je een 1-daagse of 2-daagse LZV opleiding volgen afgesloten met een examen. Het salaris van een vrachtwagenchauffeur LZV bedraagt gemiddeld meer dan van een andere chauffeur. Het gemiddelde salaris van een LZV chauffeur is €15,36 per uur. 

3. Kipper chauffeur

Een kipper chauffeur is verantwoordelijk voor het besturen van een vrachtwagen met een laadbak die gekanteld kan worden. De laadbak wordt aan één kant omhoog geduwd, waardoor aan de andere kant de lading gelost kan worden. De klussen van een kipper chauffeur omvatten het laden en transporteren van een reeks landmaterialen zoals asfalt, zand, steen en grind. Er wordt verwacht van een kipper chauffeur dat er een bepaald aantal ladingen per dag gedaan worden. Zij zijn veelal werkzaam bij bouwbedrijven, grondstoffenleveranciers en aannemers. Om deze vrachtwagen te mogen besturen is er een groot rijbewijs nodig (rijbewijs C) en Code95. Er is verder geen opleiding nodig om deze functie uit te kunnen voeren. Het gemiddelde salaris van een kipper chauffeur is €13,64 per uur. 

4. Bakwagen chauffeur

Bakwagen chauffeurs zijn verantwoordelijk voor het besturen van een licht voertuig zoals vrachtwagens en bestelwagens met een capaciteit van minder dan 11.793 kilo. Bakwagens zijn dus de wat kleinere vrachtwagens. Het bekendste voorbeeld is de verhuiswagen. De taken zijn het aannemen van orders, het leveren van items, het plannen van routes van tevoren, het opnieuw toewijzen van routes, het laden en lossen van items, incidenten melden en rapporten leveren aan leidinggevenden. De chauffeur dient in het bezit te zijn van rijbewijs C en Code95. Er is verder geen opleiding nodig om deze functie uit te kunnen voeren. Het gemiddelde salaris van een bakwagen chauffeur is €13,05 per uur. 

5. Container chauffeur

De container chauffeur is verantwoordelijk om containers naar alle belangrijke containerterminals te vervoeren. Het zorgen voor de veiligheid en beveiliging van de lading. Bij container vervoer gaat het hoofdzakelijk om volle vrachten die aan de hand van containers gelost worden. Veelal is de container chauffeur werkzaam in de haven of voor een transportbedrijf. Om deze vrachtwagen te besturen dient de chauffeur in het bezit te zijn van een CE-rijbewijs, bestuurderskaart en Code95. Wederom is er geen specifieke opleiding nodig om deze functie uit te kunnen voeren. Het salaris van een container chauffeur bedraagt tussen de €2.000 – €2.400 per maand. 

6. Kraanmachinist

De kraanmachinist is verantwoordelijk voor het besturen van de kraan- of haakwagen. Hierbij is een kraan certificaat een pré, autolaadkraan met hijsfunctie (TCVT). Als vanzelfsprekend dient de kraanchauffeur in het bezit te zijn van een rijbewijs C, bestuurderskaart, TCVT certificaat en Code95. De TCVT opleidingen bedragen tussen de €2400 en €4500. Op locatie controleert de kraanchauffeur of alle goederen kloppen met de opgegeven goederen. Daarna start hij met het laden van de goederen, door het gebruik van de kraan. Tot slot dient alles gelost te worden met de kraan op een veilige manier op de loslocatie. Het salaris van een kraanmachinist bedraagt tussen de €2.100 en €2.400 per maand. 

7. Combitruck chauffeur/heftruckchauffeur 

Een combitruck chauffeur/heftruckchauffeur is verantwoordelijk voor het verplaatsen en verzamelen van goederen in een distributiecentrum of magazijn. Tevens laadt en lost de combitruck chauffeur vrachtwagens en zorgt hij ervoor dat de juiste documenten ingevuld zijn. Dit doet hij met behulp van een combitruck. Het is van belang dat hij beschikt over een geldig combitruck-certificaat om de werkzaamheden uit te kunnen voeren. De meeste opdrachtgevers vragen om een combitruck certificaat/heftruckcertificaat. Echter, vragen sommige opdrachtgevers enkel ervaring. Er zijn 1-daagse opleidingen rond de €300 en 2-daagse opleidingen rond de €600 voor het behalen van het certificaat. Het gemiddelde salaris van een heftruckchauffeur is €11,88 per uur. 

8. Tankwagen chauffeur

Tankwagen chauffeurs zijn meestal verantwoordelijk voor het transport van vloeistoffen en gassen. In veel gevallen vervoeren tankchauffeurs aardolie of andere soorten brandstof. De dagelijkse taken kunnen aanzienlijk verschillen van die van andere vrachtwagenchauffeurs. Het vervoer van sterke stoffen is sterk gereguleerd. Aan het begin van de dag worden er verschillende olieputten bezocht, waaraan de chauffeur wordt toegewezen. Er wordt gebruik gemaakt van een slang om toegang te krijgen tot tankreservoirs. Met de vacuümfunctie op de slang worden de vloeistoffen of gassen getransporteerd naar de vrachtwagen. Van daaruit worden de gassen/vloeistoffen naar de desbetreffende locaties getransporteerd. De tankchauffeur dient in het bezit te zijn van een CE rijbewijs en een ADR certificaat Basis en Tank. Het ADR certificaat kan behaald worden door een 4-daagse opleiding + examen. Er zijn verschillende soorten opleidingen zoals ADR Basis, ADR Basis + Tank en ADR Basis, Tank, kl 1&7 Verl. Elk opleidingsinstituut hanteert zijn eigen prijzen, deze prijzen kunnen opgevraagd worden door een aanvraag te doen. Het gemiddelde salaris van een tankwagen chauffeur is €2.571.

Veel voorkomende type vervoer:

Vrachtwagenchauffeurs vervoeren verschillende types goederen. Dit zijn de meest voorkomende types:

  • Gevaarlijke stoffen (ADR)
  • Bulktransport (zand en grondstoffen)
  • AGF, bloemen en planten
  • Winkel- en horeca distributie 
  • Van distributiecentrum naar distributiecentrum
  • Internationale transport

Vrachtwagenchauffeur worden?

Wil jij aan de slag als vrachtwagenchauffeur? Inhuren.com kan je helpen om de juiste papieren te krijgen en een leuke opdrachtgever bij jou in de regio te vinden. Bekijk op deze pagina alle informatie die je nodig hebt!

Inhuren.com is gespecialiseerd bemiddelaar

Bent u op zoek naar één van de bovenstaande chauffeurs? U kunt hier een aanvraag doen voor een ervaren vrachtwagenchauffeur, waarna onze specialist vrijwel direct een gepast tarievenvoorstel toestuurt. Zodra u akkoord gaat met de voorwaarden, zullen er binnen enkele dagen een aantal geschikte kandidaten worden voorgesteld. Uiteindelijk bepaalt u zelf wie er voor u aan de slag gaat.

Stel een (office) job alert in!

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Freemium Vacature

Plaats een gratis vacature in ons netwerk! 

Zoek je een collega?

Bekijk de tarieven en mogelijkheden van WorkingHands.nl.

Duurzame Vacatures

Bekijk het groeiend aantal banen en freelance opdrachten in de duurzaamheid op Sustainablejobs.nl.