[email protected]

085 239 2040

Wat kost personeel via payroll?

Inhuren.com heeft al eerder een artikel geschreven over wat personeel kost via een uitzendbureau. Uitzenden en payroll komen voor een groot gedeelte met elkaar overeen. Echter zijn er een aantal verschillen tussen payroll en uitzenden. Eén van die verschillen zit in de kosten. Payroll is de meest voordelige optie van de twee.

Factoren die een rol spelen bij de kosten van payroll:

De kosten van personeel via payroll zijn op basis van een omrekeningsfactor. Deze omrekeningsfactor ligt vaak tussen de 1.65 en de 1.7. Hieronder leggen we uit wat de omrekeningsfactor inhoudt.

Hoe werkt de payroll omrekeningsfactor? 

Omrekenen betekent uitzoeken wat een waarde in een andere waarde betekent. In het geval van payroll wilt u namelijk het bruto uurloon omrekenen naar een totaaltarief per uur.

Om het bruto uurloon om te kunnen rekenenen naar het payrolltarief wordt er dus een omrekeningsfactor gehanteerd. Om dit te verduidelijken hebben wij hieronder een praktijkvoorbeeld van een omrekeningsfactor voor u toegelicht:

Praktijkvoorbeeld omrekeningsfactor

Daniël is de inkoper van een ziekenhuis en moet voor de facilitaire afdeling een gedeelte van de werknemers inhuren via de payrollconstructie. De werknemers die op de payroll geplaatst gaan worden hebben allemaal een andere functie, bruto uurloon en vallen in een andere loonschaal van het ziekenhuis.

Het betreft de volgende medewerkers:

 • Jan Kees (vrachtwagenchauffeur)
 • Michael (klusjesman)
 • Marjolein (gastvrouw)
 • Kevin (medewerker planningen)

Alle vier de medewerkers hebben zoals gezegd een ander bruto uurloon. De inkoper van het ziekenhuis kan aan de hand van de omrekeningsfactor zelf de mogelijke tarieven per uur gaan uitrekenen.

Na een zoektocht via Google komt Daniël uit bij Inhuren.com – Payroll. Na contact met een payrollspecialist van Inhuren.com krijgt Daniël een voorstel met omrekeningsfactoren. De omrekeningsfactor van 1.67 op basis van een betalingstermijn van 30 dagen is voor Daniël het meest interessant gebleken.

Op basis van de bruto uurlonen van de werknemers kan Daniël nu gaan uitrekenen wat het personeel via payroll hem zou gaan kosten.

De bruto uurlonen:

 • Jan Kees (vrachtwagenchauffeur): Bruto uurloon = € 14.00
 • Michael (klusjesman): Bruto uurloon = € 12.50
 • Marjolein (gastvrouw): Bruto uurloon = € 10.50
 • Kevin (medewerker planningen): Bruto uurloon = € 18.00
 • De payrolltarieven worden dan als volgt:
 • Jan Kees (vrachtwagenchauffeur): Bruto uurloon = € 14.00 * 1.67 = € 23.38
 • Michael (klusjesman): Bruto uurloon = € 12.50 * 1.67 = € 20.88
 • Marjolein (gastvrouw): Bruto uurloon = € 10.50 * 1.67 = € 17.54
 • Kevin (medewerker planningen): Bruto uurloon = € 18.00 * 1.67 = € 30.06

Let op: De tarieven hierboven zijn exclusief 21% btw en eventuele doorberekening van de reiskosten.

Welke kosten zitten er in de payroll omrekeningsfactor? 

We weten nu dus dat een payrolltarief wordt berekend op basis van een payroll omrekeningsfactor. De vraag is alleen, wat zit er in die payrollkosten verwerkt? Dit is wettelijk bepaald. Bij payroll zitten de werkgeverslasten (premies, werkgeversbelastingen en reserveringen) in de omrekeningsfactor verwerkt.

Het bruto uurloon 

We hebben nu gezien dat een payrolltarief op basis van een omrekeningsfactor is die uitgaat van het bruto uurloon. Anders gezegd, we rekenen wat we weten (het bruto uurloon) om naar een payrolltarief. De vraag is nu, hoe komt u aan het bruto uurloon?

Er zijn een aantal manieren om een bruto uurloon vast te stellen, namelijk:

 • Het wettelijk minimumloon
 • De cao die uw organisatie hanteert
 • Wat werknemers voor dezelfde werkzaamheden binnen uw bedrijf verdienen.

Wanneer punt 1 en 2 niet gelden, wordt in ieder geval de cao van Inhuren.com (de NBBU) gevolgd en het daarbij behorende minimum wettelijk loon.

De cao 

Bij de payroll van uw werknemers is Inhuren.com (of ieder ander payrollbedrijf) verplicht de cao te hanteren die uw organisatie volgt. Volgt uw organisatie geen cao? In de regelgeving omtrent de inlenersbeloning is er afgesproken dat:

”de medewerkers die u via payroll inhuurt recht hebben op hetzelfde bruto uurloon als de werknemers die direct bij uw organisatie in dienst zijn en soortgelijke werkzaamheden uitvoeren”.

Betalingstermijn en G-rekening

Gaat u gebruik maken van payroll? Probeer dan rekening te houden met de betalingstermijnen en de G-rekening van het payrollbedrijf. De kosten van personeel via payroll hebben onder andere te maken met de betalingstermijn. Hoe sneller u bereid bent te betalen hoe lager de omrekeningsfactor vaak is.

Inhuren.com hanteert bijvoorbeeld de volgende omrekeningsfactoren:

 • Op basis van automatische incasso: 1.63
 • Betalingstermijn 14 dagen: 1.67
 • Betalingstermijn 30 dagen: 1.69

Logistiek en transport personeel inhuren?

Bent u op zoek naar tijdelijk personeel in de logistiek en transport door heel Nederland? En bent u op zoek naar gespecialiseerd personeel? Inhuren.com helpt organisaties door heel Nederland aan gespecialiseerd personeel. Vraag vrijblijvend een offerte aan of neem direct contact met ons op via 085 448 11 16.

Gerelateerde content

Stel een (office) job alert in!

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Freemium Vacature

Plaats een gratis vacature in ons netwerk! 

Zoek je een collega?

Bekijk de tarieven en mogelijkheden van WorkingHands.nl.

Duurzame Vacatures

Bekijk het groeiend aantal banen en freelance opdrachten in de duurzaamheid op Sustainablejobs.nl.