Wat is een g-rekening?

Werkt u met flexibel personeel en uitzendkrachten? Of leent u juist zelf personeel uit? Dit kan resulteren in een g-rekening. Maar wat is een g-rekening? Wanneer is het nodig? En hoe gebruik je hem eigenlijk? Inhuren.com is een uitzendbureau en heeft hierdoor veel kennis en ervaring van de g-rekening. In dit artikel leggen wij het graag aan u uit. 

Kijk voor meer informatie op deze website over zakelijk bankieren

Wat is een g-rekening?

Een g-rekening is een rekening waarmee een uitzendbureau uitsluitend btw of loonheffing kan betalen. De rekening zit dus ‘op slot’, want alleen de Belastingdienst kan er geld van laten afschrijven. De g-rekening is speciaal in het leven geroepen om inleners in te dekken voor belastingfraude van het uitzendbureau.

Wat is het doel van een g-rekening?

Als u personeel via een uitzendbureau of payroller inhuurt, dan ben je volgens de Invorderingswet 1990 indirect verantwoordelijk voor de afdracht van premies en loonbelasting. Als het uitzendbureau of de payroller deze loonheffingen niet betaalt, kan de Belastingdienst u aansprakelijk stellen. Als u de verschuldigde loonheffingen op zo’n geblokkeerde g-rekening stort, kan de Belastingdienst u niet meer aansprakelijk stellen als de uitlener geen premies of loonbelasting afdraagt.

Hoe moet u een g-rekening gebruiken?

Vanaf een g-rekening mag u alleen geld overmaken naar het rekeningnummer van de Belastingdienst. Er geldt hier één uitzondering: er mag vanaf uw rekening geld overgemaakt worden naar de g-rekening van uw onderonderaannemer. Dit kan enkel als u als onderaannemer werk uitbesteedt aan een andere onderaannemer. De volgende bankhandelingen zijn verboden:

  • In het rood staan
  • Betalingen doen via een acceptgiro
  • Kasstortingen of kasopnames doen
  • Overboeken naar andere rekeningen
  • Kosten voor het betalingsverkeer betalen

Zelf opletten

Wanneer het uitzendbureau geen belasting betaalt, wordt de inlener namelijk verantwoordelijk gehouden. Controleer daarom altijd of het uitzendbureau waarmee u zaken gaat doen zo’n g-rekening heeft. U kunt aan het bankrekeningnummer zien of u goed zit: een g-rekening beging altijd met de cijfers 099. Bij een IBAN-nummer zijn dit het tiende en het elfde karakter.

Niet álles storten

Onthoud wel goed dat de g-rekening bedoeld is voor de Belastingdienst. Is het uitzendbureau ingeschreven bij de Stichting Normering Arbeid, stort dan 25% van het factuurbedrag op de rekening. Is het bureau niet ingeschreven, dan stort u 55% van het factuurbedrag (dat is inclusief btw). De rest van het factuurbedrag kunt u storten op het ‘gewone’ rekeningnummer van het uitzendbureau.

Hoe kom je aan een g-rekening?

De aanvraag begint bij de fiscus. Om een g-rekening aan te vragen dient u het ”aanvraag g-rekening”-formulier te gebruiken. U kunt deze vinden op de website van de Belastingdienst. Wanneer u akkoord krijgt, krijgt u een ”Overeenkomst g-rekening” toegestuurd.

Personeel inhuren?

Bent u op zoek naar tijdelijk personeel in Nederland? En bent u op zoek naar gespecialiseerd personeel? Inhuren.com helpt organisaties door heel Nederland aan gespecialiseerd personeel. Vraag vrijblijvend een offerte aan of neem direct contact met ons op via 085 448 11 16.

Gerelateerde content

Stel een (office) job alert in!

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Freemium Vacature

Plaats een gratis vacature in ons netwerk! 

Zoek je een collega?

Bekijk de tarieven en mogelijkheden van WorkingHands.nl.

Duurzame Vacatures

Bekijk het groeiend aantal banen en freelance opdrachten in de duurzaamheid op Sustainablejobs.nl.