[email protected]

085 239 2040

Veelgemaakte fouten tijdens een sollicitatiegesprek

Heb je gesolliciteerd op een toffe functie en ben je uitgenodigd op het eerste gesprek? Gefeliciteerd! Nu is het tijd om een goede indruk te maken op je potentiële werkgever. Zorg ervoor dat je het gesprek niet stuk laat lopen door één van de volgende fouten:

Te laat komen

Eén van de meest gemaakte fouten is te laat komen op een sollicitatiegesprek. Jammer, aangezien dit makkelijk te voorkomen is. Zorg dat je op tijd van huis weggaat en je ruim op tijd aan komt op de plek van bestemming. Ben je veel te vroeg (langer dan 20 minuten van tevoren)? Loop dan nog een extra rondje, je wilt namelijk ook niet te vroeg zijn. Mocht je door onvoorziene redenen echt veel te laat komen, bel dan op tijd naar de contactpersoon binnen het bedrijf om dit te laten weten.

Om vragen heen draaien

Niets is zo vervelend wanneer je om een vraag heen draait en allesbehalve antwoord geeft op de vraag die gesteld wordt. Weet je het antwoord niet? Wees dan gewoon eerlijk. Je kunt aangeven dat je daar nog niet over nagedacht hebt, je daar niet zo snel een antwoord op hebt of dat je later terug wilt komen op de vraag. Iedereen kent het gezegde wel: eerlijkheid duurt het langst.

Weinig interesse tonen

Het bedrijf doet moeite om jou op gesprek te vragen. Ze bereiden zich voor en verdiepen zich in jouw cv en motivatie. Zorg ervoor dat je geïnteresseerd over komt, je hebt immers zelf gesolliciteerd op de vacature. Interesse tonen kun je doen door een aantal gerichte vragen te stellen. ‘Hoe ziet een dag als [functie] eruit?’ Kunt u me meer vertellen over het team waarin ik zou komen te werken?’ of ‘Wat zijn de doorgroeimogelijkheden binnen het bedrijf?

 

Direct over het salaris beginnen

Bedrijven krijgen over het algemeen geen goede eerste indruk van je wanneer je in het eerste gesprek begint over het salaris. Je wekt daarmee de indruk dat jouw sollicitatie enkel en alleen afhangt van het salaris. Maak deze fout niet en begin hier pas bij het tweede gesprek over, tenzij het bedrijf er zelf over begint.

Negatief praten over je vorige werkgevers

Negatief praten over je vorige werkgevers is een echte ‘no go’. Ook wanneer je vorige werkgever zich niet van de goede kant heeft laten zien. Dat wil overigens niet zeggen dat je het niet mag hebben over de inhoud van je vorige functie.

Slechte voorbereiding

Kom je geheel onvoorbereid aan op je sollicitatiegesprek, dan prikt de persoon tegenover jou daar gemakkelijk doorheen. Bereid je daarom voor door je in te lezen op de functie, het bedrijf en de vacature. Zo kun je goede vragen stellen die betrekking hebben op de functie en daarmee scoor je juist punten.

Vergroot jouw zelfvertrouwen en jouw kans op een baan

Wil je weten wat je allemaal juíst moet doen tijdens een sollicitatie om een zo goed mogelijke indruk achter te laten? Klik hier voor ons gratis E-book.

Stel een (office) job alert in!

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Freemium Vacature

Plaats een gratis vacature in ons netwerk! 

Zoek je een collega?

Bekijk de tarieven en mogelijkheden van WorkingHands.nl.

Duurzame Vacatures

Bekijk het groeiend aantal banen en freelance opdrachten in de duurzaamheid op Sustainablejobs.nl.