Tips voor een goed werkklimaat

Natuurlijk wilt u al uw werknemers, dus ook uw uitzendkrachten, gezond houden. Het werk kan ten slotte niet blijven liggen en het inwerken van steeds weer nieuwe uitzendkrachten kost tijd en geld. Een grote factor voor het inzetbaar houden van personeel, is het werkklimaat.

Kort gezegd omvat het werkklimaat alles wat ervoor zorgt dat iedereen binnen uw bedrijf met plezier naar het werk gaat. De werksfeer speelt hierin een grote rol, maar ook de fysieke arbeidsbelasting van de werknemers en de omgeving waarin zij werken.

Duidelijke en eerlijke communicatie

Duidelijkheid en eerlijkheid is belangrijk. Eerlijkheid op de werkvloer is belangrijk om ervoor te zorgen dat mensen in je bedrijf en jou als werkgever blijven vertrouwen. Tevens is duidelijkheid in teams en organisaties belangrijk, aangezien het bijdraagt aan de motivatie van de medewerkers. Medewerkers hebben een grote behoefte te weten waar ze aan toe zijn. Het voorziet in de behoefte van zekerheid. Wees dus duidelijk en eerlijk in uw bedrijfscultuur.

Zorg voor afwisseling

Regelmatige afwisseling zorgt ervoor dat werknemers meer energie uit hun werk halen. Er zijn drie soorten afwisseling: het rouleren van werkplekken, het rouleren van taakniveaus en het rouleren van uitvoerende taken. Vooral de laatste versie is geschikt voor bijvoorbeeld verhuizers: zij kunnen het sjouwen van dozen afwisselen met minder zwaar werk zoals het uit elkaar halen van kasten. Bijkomend voordeel: doordat uw uitzendkrachten allround inzetbaar worden, wordt uw bedrijf sterker.

Denk ergonomisch verantwoord

Een gezonde geest zit in een gezond lichaam en gezonde geesten zijn goed voor het werkklimaat, dus u kunt fysieke overbelasting beter voorkomen dan genezen. Kleine verpakkingen staan bijvoorbeeld gelijk aan vaak tillen. Het is veel efficiënter om grote verpakkingen te gebruiken en deze te vervoeren met heftrucs. Op die manier hoeft de uitzendkracht weinig tot niets te dragen, wat beter is voor zijn rug. Zware goederen kunnen ook worden vervoerd met een heftafel. De heftafel is vooral geschikt als lift, maar als hij wieltjes heeft kan hij prima voor horizontaal transport worden gebruikt. Meer praktische tools om de rug van uw uitzendkracht heel te houden? Lees dan de pagina’s 26 tot 48 van de handout van de Arbocatalogus.

Houd de bedrijfscultuur open

Vertel iedereen -dus ook de uitzendkracht- over uw bedrijfsdoelen, publiceer de hoogte van uw salaris, deel uw fouten, laat iedereen uitpraten, vraag om feedback op uw werk. Een open bedrijfscultuur begint bij uzelf. Als u transparant communiceert en een flexibele houding aanneemt, zullen uw collega’s en uitzendkrachten vanzelf volgen. Een open bedrijfscultuur zorgt ervoor dat iedereen energieker en doelgerichter te werk gaat. Bovendien worden werknemers ontvankelijker voor feedback, wat hun vakmanschap verbetert.

Geef complimenten

Managers zouden meer gericht moeten zijn op het signaleren en waarderen van goede zaken. Mensen ontspannen zich door complimenten en kunnen zich beter focussen op werk. Daarnaast zorgt het aandacht leggen op de positieve zaken, ook voor jezelf een positiever gevoel aangezien je de positieve kanten meer ziet. Uitzendkrachten zijn ook eerder geneigd om in het vervolg zich weer aan te melden voor klussen bij u als werkgever.

Lees ook:

Stel een (office) job alert in!

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Freemium Vacature

Plaats een gratis vacature in ons netwerk! 

Zoek je een collega?

Bekijk de tarieven en mogelijkheden van WorkingHands.nl.

Duurzame Vacatures

Bekijk het groeiend aantal banen en freelance opdrachten in de duurzaamheid op Sustainablejobs.nl.