085 – 488 1100

Recruiter inhuren

 

Recruiter inhuren

 

Leuk dat je deze pagina een bezoekje geeft. Zoek je een recruiter maar weet je niet zo goed waar je moet beginnen? Dan informeren wij je graag verder hoe je dit het beste kunt aanpakken. Door de krapte op de arbeidsmarkt (die voorlopig niet lijkt te stoppen) is de vraag naar recruiters de laatste jaren steeds groter geworden. Als gevolg van deze groeiende vraag is Inhuren.com is partnership aangegaan met Recruiternext.nl. Een platform voor vacatures én freelance opdrachten in de recruitment.

 

Via onze partnership is het mogelijk om tegen interessante tarieven vacatures of opdrachten te plaatsen op Recruiternext.nl. Neem voor meer informatie even contact met ons op. 

recruiter inhuren

 

Een recruiter inhuren, waar moet je op letten? 

Voordat je een recruiter gaat zoeken, moet je met een aantal zaken rekening houden. Allereerst is het goed om te kijken naar wat voor type recruiter je precies zoekt. Zo is er een belangrijk onderscheid te maken tussen een corporate recruiter, bureau recruiter, intercedent, sources of HR medewerker. Al deze functies hebben vallen onder recruitment, maar kunnen feitelijk enorm verschillen.

Daarnaast moet je rekening houden met op wat voor basis je een recruiter zoekt. Voor de lange termijn, via een arbeidscontract? Of voor een tijdelijk project op freelance basis? Of misschien wel als tijdelijke vervanging van één van uw collega’s? Als laatste is het belangrijk om te kijken naar de kandidaten die de recruiter moet gaan zoeken, en in hoeverre de recruiter met deze kandidaten ervaring heeft. 

Wat voor type recruiters zijn er? 

Binnen ons team maken wij onderscheid tussen een aantal verschillende type recruiters. 

  • Corporate recruiter
  • Bureau recruiter/recruitment consultant
  • Sourcer 
  • Intercedent
  • HR medewerker 
Bureau recruiter of recruitment consultant 

Een bureau recruiter of recruitment consultant werkt doorgaans voor een detacheerder, bemiddelaar, uitzendbureau of recruitmentbureau. Een bureau recruiter of recruitment consultant is doorgaans niet alleen bezig met recruitment. Maar juist ook met het commerciële aspect. Wat inhoudt dat deze persoon zelf voor een eigen netwerk van opdrachtgevers moet zorgen, waarvoor hij of zij kandidaten zoekt en plaatst. Dit commerciële aspect maakt deze baan compleet anders dan de rol van bijvoorbeeld een corporate recruiter. 

Corporate recruiter 

Een corporate recruiter is binnen een onderneming verantwoordelijk voor het aantrekken van nieuwe kandidaten. In tegenstelling tot een bureau recruiter of recruitment consultant, is een corporate recruiter voor het grootste deel van de tijd bezig met het recruiten van nieuwe kandidaten. Waar een bureau recruiter werkt voor een aantal verschillende opdrachtgevers, is een corporate recruiter voornamelijk verantwoordelijk voor een vaste portefeuille met vacatures voor één organisatie. 

Sourcer 

Een sources kan een synoniem zijn voor corporate recruiter, maar doet in de praktijk toch hele andere werkzaamheden dan een corporate recruiter. Een sourcer is namelijk helemaal gericht op het ”sourcen” van kandidaten. Waarna de corporate recruiter vervolgens met deze kandidaten in gesprek gaat nadat het eerste contact door de sources is gelegd. Voornamelijk grote organisaties werken met sources wanneer er sprake is van grote recruitment of HR afdelingen. 

Intercedent

De rol van een intercedent is te vergelijken met die van een bureau recruiter of recruitment consultant. Het verschil zit in een aantal aspecten. Zo is een intercedent vaak ook verantwoordelijk voor de administratie werkzaamheden zoals de wekelijkse uren verwerkingen. Voor de rest is ook een intercedent verantwoordelijk voor een portefeuille van opdrachtgevers waar actief acquisitie op gepleegd moet worden. 

HR medewerker

Bij een HR medewerker kan tot het takenpakket behoren dat deze persoon deels verantwoordelijk is voor de recruitment of het vinden van nieuwe werknemers. Maar vaak zitten de werkzaamheden van een HR medewerker meer op de administratieve of contractuele kant van de HR of recruitment afdeling. 

Wat kost een recruiter over het algemeen? 

De kosten van een recruiter zijn afhankelijk van het type contract, de ervaring en de industrie. Bij een recruiter in vaste dienst dient men rekening te houden met een bruto salaris tussen de €2350 per maand (junior recruiter) en €3750 per maand of hoger (medior/senior recruiter). Of op freelance basis een tarief vanaf €35,00 per uur exclusief 21% oplopend tot soms wel €100 per uur exclusief 21% btw voor een ervaren freelance recruiter. 

Het type contract van een recruiter

Een recruiter kan op vaste basis worden ingehuurd middels een arbeidscontract, of op freelance basis. Als derde optie kan een recruiter worden ingehuurd via een detacheerder. In dit laatste geval moet u een informatie verzoek doen bij een detacheerder of onze partner gespecialiseerd in recruitment vacatures

De ervaring van de recruiter is belangrijk 

Dit is een het punt dat lastig is in te schatten. Recruitment is een vak waarbij je over een aantal verschillende skills en eigenschappen moet beschikken. Die skills en eigenschappen zitten voornamelijk op het menselijke vlak. Waarbij een recruiter goed moet zijn in het benaderen, lezen en overtuigen van mensen. Ervaring speelt hier een grote rol in, maar zegt niet altijd alles. Het is daarbij belangrijk om te kijken onder welke omstandigheden of in welke industrie een recruiter voorafgaand aan de rol bij jouw organisatie, heeft gewerkt. 

Stel een recruiter heeft vijf jaar voor een logistiek dienstverlener gewerkt, en 150 heftruckchauffeurs aangenomen. Dan is die recruiter binnen dat bedrijf en die industrie ervaren. Maar gaat deze recruiter vervolgens Javascript developers bemiddelen of recruiten voor een development agency? Dan is dat weer een compleet nieuwe situatie. 

Tarieven download

De ervaring van een recruiter in een bepaalde industrie is zeker belangrijk 

Wel eens in de war geraakt doordat je niet bekend bent met vaktermen uit een andere industrie? Of zeker een jaar nodig gehad om de concepten van een andere industrie je eigen te maken? Het zal je misschien wel bekend voorkomen. En het is belangrijk om hier dan ook rekening mee te houden wanneer een recruiter claimt ”ervaring” te hebben in de recruitment. Stel een recruiter heeft nog nooit van web development gehoord. Dan is het goed om te overwegen of het dan wel de moeite is deze recruiter in dienst te nemen of in te huren. Het gaat de recruiter namelijk een tijdje duren tot hij of zij de vaktaal van developers snapt, en op basis hiervan goede keuzes kan maken. 

Een recruiter inhuren? Dit is wat je kan doen! 

Om te beginnen is het dus mogelijk om voor een korting een vacature te plaatsen bij Recruiternext.nl. Mocht dat niet interessant zijn, dan is het mogelijk om via Recruiternext.nl kandidaten voorgesteld te krijgen. Hier zitten wel kosten aan verbonden.