[email protected]

085 239 2040

Onderzoek privéleven zelfstandigen

ZZP’er, de naam zegt het al: zelfstandige zonder personeel. Maar hoe zelfstandig is de gemiddelde zelfstandige en in hoeverre is deze zelfstandigheid nog steeds gewenst? Om antwoord op deze – en meerdere – vragen te krijgen, deden we onderzoek onder 773 Nederlandse ZZP’ers.

Verhouding ZZP-ers per leeftijd

Zelfstandig zijn klinkt ideaal. Zo hoef je geen verantwoording af te leggen aan een baas en hoef je je eigen verdiensten en opbrengsten met niemand te delen. Maar denken alle ZZP’ers daar zo over? Een op de drie Nederlandse zelfstandigen vinden het prima om weer in loondienst te treden. Vooral jonge ZZP’ers zien dit als een serieuze optie. In de visual vind je de exacte verhouding tussen ZZP’ers in verschillende leeftijdscategorieën.

Opleidingsniveau van ZZP-ers

Met vrijheid komt verantwoordelijkheid. Veel ZZP’ers pleiten echter voor een vorm van gedeelde verantwoordelijkheid. Zo stelt maar liefst 72 procent dat de overheid hen te weinig ondersteuning biedt bij het voeren van een eigen onderneming. Praktisch geschoolde ZZP’ers voelen zich het minst gesteund, hoogopgeleide ZZP’ers het meest. De exacte verhouding tussen de verschillende opleidingsniveaus vind je in de visual.

Invloed van privéleven op werk

De meeste werkenden zijn weleens een paar uurtjes langer op kantoor gebleven om wat extra werk af te krijgen. Als ZZP’er heb je deze luxe niet. Grote kans dat je als zelfstandige je werk mee naar huis neemt. Meer dan de helft van de zelfstandigen zegt dat hun privéleven weleens te lijden heeft gehad onder hun ondernemerschap. Jonge mannelijke zelfstandigen hebben hier het vaakst last van. De exacte verhouding tussen mannen en vrouwen verdeeld over de verschillende leeftijdscategorieën, zie je hiernaast.

Pensioenen en verzekeringen

In loondienst worden je pensioen en verzekeringen verzorgd door de werkgever. Als zelfstandige moet je dit echter zelf regelen. Zijn ZZP’ers hier wel mee bezig? Slechts de helft van de zelfstandigen denkt volgens het onderzoek na over de oudedagsvoorzieningen. Overijsselse ZZP’ers zijn hier het minst mee bezig, Flevolandse zelfstandigen het meest. Hoe de rest van Nederland hierover denkt, vind je in de visual hiernaast.

Rondkomen als ZZP-er

Als zelfstandig ondernemer is het soms lastig het hoofd boven water te houden. Het is dan verleidelijk om je bij zakelijke beslissingen te laten leiden door opbrengsten op de korte termijn. Uit het onderzoek blijkt dat maar liefst vier op de tien zelfstandigen een dergelijke korte termijn visie hanteren. Vooral Overijsselse en Drentse zelfstandigen denken te weinig vooruit. Hoe de rest van Nederland hierover denkt, vind je in de visual hiernaast.

Offerte aanvragen