Onderzoek administratie zzp

Bonnetjes bijhouden en facturen versturen; ZZP’ers zijn verplicht hun eigen administratie bij te houden. Maar hoe bedreven is de Nederlandse zelfstandige in het doen van de administratie? Om hier achter te komen, deden we onderzoek onder 731 Nederlandse ZZP’ers.

Voorstanders verplichte administratietest

Voor jezelf beginnen, brengt verschillende lasten en plichten met zich mee. Als ZZP’er moet je ineens gaan nadenken over verzekeringen, wordt je belastingaangifte een stuk gecompliceerder en ben je verplicht er een uitgebreide administratie op na te houden. Meer dan een kwart van de zelfstandigen is daarom voorstander van een verplichte administratietest voor ZZP’ers. Jonge zelfstandigen zijn deze mening het meest toebedeeld. Het verschil tussen mannen en vrouwen verdeeld over de verschillende leeftijdscategorieën, vind je in de visual.

Behoefte aan administratieve hulp

De meeste administratie- of accountskantoren hanteren een ‘vier-ogen beleid’, waarbij de administratieve berekeningen en werkzaamheden van een medewerker altijd gecontroleerd worden door ten minste één collega. Een ZZP’er die zijn eigen administratie bijhoudt, heeft deze luxe helaas niet. Voor een set ‘extra ogen’ betaalt hij of zij dan ook snel de hoofdprijs. Uit het onderzoek blijkt dat een kwart van de zelfstandigen behoefte hebben aan administratieve hulp. Deze behoefte is het sterkst onder Limburgse ZZP’ers. Hoe de rest van de Nederlandse zelfstandigen hierover denkt, vind je in de visual.

Administratieve fouten

Dankzij de verschillende belastingschijven en btw-tarieven is een administratief foutje zo gemaakt. Dit blijkt ook uit het onderzoek; zo zegt maar liefst 45 procent van de ondervraagden weleens fouten te hebben gemaakt bij het invullen van hun administratie. Hoogopgeleide ZZP’ers blijken opvallend veel administratieve blunders te begaan, zeker wanneer je ze vergelijkt met praktisch geschoolde zelfstandigen. De exacte verdeling over de verschillende opleidingsniveaus, vind je in de visual.

Financiële verrassingen

Een foutieve berekening kan al snel vergaande gevolgen hebben. Wanneer je als zelfstandige bijvoorbeeld het verkeerde belastingtarief hanteert, kan dat leiden tot torenhoge naheffingen. Maar liefst achttien procent van de ondervraagde ZZP’ers is weleens voor financiële verrassingen komen te staan omdat hun administratie niet (goed) op orde was. Gelderse zelfstandigen spannen met 22 procent de kroon. Hoe vaak andere ZZP’ers voor financiële verrassingen zijn komen te staan, vind je in de visual.

Jonge zelfstandigen vinden administratie vervelende klus

Succesvol de administratie invullen, lukt alleen wanneer je echt geconcentreerd kunt werken. Helaas is het veel lastiger om jezelf te concentreren wanneer je geen voldoening haalt uit je werkzaamheden. Maar liefst 43 procent van de ondervraagden vindt het bijhouden van de administratie een vervelende klus. Vrouwelijke zelfstandigen zijn volgens het onderzoek de grootste administratiehaters. Het verschil tussen mannen en vrouwen verdeeld over de verschillende leeftijdscategorieën, vind je in de visual.

Offerte aanvragen

"*" geeft vereiste velden aan