Het klinkt misschien als een luxeprobleem, een baanaanbod afwijzen. Maar zelfs al is de werkgever nog zo’n aardige vent, als hij niet biedt wat jij zoekt, moet je het aanbod afslaan. En hoe je het ook wendt of keert: afwijzen blijft lastig. Helemaal wanneer het gaat om het afwijzen van een baan. Best begrijpelijk als je hierbij een kleine steun in de rug nodig hebt. Daarom geven wij je negen handige tips om met zo min mogelijk stress een baanaanbod af te slaan.
1. Twijfel niet te lang
Van uitstel komt afstel, zeggen we altijd maar. Maar het geldt ook in dit geval: heb je enige twijfels? Wees er open over en wacht daar niet te lang mee. Klinkt hard, maar zowel jijzelf als het bedrijf heeft niks aan verspilde tijd.
2. Wees eerlijk
Dit klinkt misschien cliché. Maar misschien vind je het moeilijk om de grens te vinden tussen dingen bewust achterlaten en dingen verdraaien. Het is volkomen prima om niet in detail te vertellen waarom je niet voor dit aanbod hebt gekozen. Maar ga niet zover dat je niet meer de waarheid vertelt. Dit is niet netjes tegenover de werkgever. Bovendien raak je er geheid mee in de problemen.
3. Bedenk goed waarom je het baanaanbod afwijst
Bedenk voor jezelf goed waarom je de baan niet wilt. Stel voor jezelf vast of er omstandigheden zijn waaronder je de baan wel zou aannemen. Zo ja, welke omstandigheden zijn dat dan? Mogelijk wil het bedrijf je tegemoetkomen, maar ga niet onverhoopt met minder akkoord. Zo zorg je ervoor dat je alleen ja zegt wanneer ze echt bieden wat jij wilt.
4. Wees neutraal
Negativiteit siert niemand, dus ook jou niet. Het is niet nodig om tig redenen te geven waarom je het aanbod afwijst. Een kleine toelichting is wel op zijn plaats. Bovendien is het erg ongunstig om een slechte indruk achter te laten. Misschien krijg je in de toekomst nog met ze te maken.
5. Blijf dicht bij jezelf
Leg niet teveel nadruk op alles wat er mis is met het aanbod of het bedrijf. Blijf niet doorhameren waarom je hebt gekozen voor een andere baan, als dat het geval is. Wees in plaats daarvan duidelijk waarom deze baan specifiek voor jou niet geschikt is. Kleine tip: breng het zoveel mogelijk vanuit de ik-vorm. Dat komt minder aanvallend over.
6. Wees direct
Je hoeft natuurlijk niet meteen met de deur in huis te vallen. Maar geef een kort maar krachtige inleiding en draai er niet omheen.
7. Gebruik het gepaste medium
Een brief of mail volstaat wanneer het slechts gaat om een reactie op jouw cv. Of wanneer er pas één sollicitatiegesprek is geweest. Heb je al twee of meerdere gesprekken achter de rug? Dan is het wel zo netjes om even telefonisch te laten weten dat je het baanaanbod afwijst. Dit voelt toch net wat persoonlijker.
8. Bedank!
Vergeet niet de werkgever te bedanken voor het aanbod. Ook al is het aanbod niet geschikt voor jou, het is fijn dat het bedrijf interesse in je toonde. Uit je waardering hiervoor.
9. Maak er niet een te groot ding van
We begrijpen volkomen dat ook met de juiste tips het afslaan van een baanaanbod nog spannend kan zijn. Maar probeer er niet een te groot ding van te maken. Afwijzing hoort nou eenmaal bij het leven, ook voor werkgevers.
Wil je werken bij een groeiend en dynamisch verblijf?
Inhuren.com is razendsnel aan het groeien! We zijn daarom per direct op zoek naar uitbreiding van ons team. Ben jij een gedreven young professional die alles uit de kast wilt halen om zijn of haar doelstellingen te bereiken? Inhuren.com is op zoek naar planners, accountmanagers en salestalenten. Meer weten? Klik dan hier voor meer informatie of mail direct naar [email protected].