[email protected]

085 239 2040

De invloed van coronavirus op de logistiek & transport

In december 2019 startte in de regio Wuhan in China een uitbraak van het coronavirus (COVID-19). Het virus verspreidt zich als een lopend vuurtje over steden, landen en verschillende continenten. Maar wat voor invloed heeft het virus eigenlijk op de logistiek & transport? Inhuren.com vertelt u meer.

In China

In China is de impact van het coronavirus op de logistieke sector enorm. In de maanden februari en maart was het personeel grotendeels niet aanwezig, omdat ze ofwel werden geadviseerd thuis te blijven, ofwel omdat ze niet verder mochten reizen (velen reisden voor de viering van het Chinees Nieuwjaar door het land). De wereldwijde handel, met zware nadruk op de Chinese productie, is de afgelopen weken vermindert door een dunnere Chinese beroepsbevolking en bedrijfssluitingen veroorzaakt door het coronavirus. Terminals en loodsen zijn verstopt en personeel is niet volledig inzetbaar. Er is tevens een groot tekort aan chauffeurs. Rabobank-economen verwachten dat de groei van China dit jaar ruim 3 procent lager uitvalt door het virus. Dit is de laagste groei die China in de afgelopen 40 jaar heeft gekend. Verder in het artikel lees je de groei/krimp percentages van Nederland en Europa.

China op slot = supply chain op slot

Bijna een kwart van de bedrijven ziet capaciteitsstoringen in hun supply chain als gevolg van transportbeperkingen die verband houden met het coronavirus. Voor een meerderheid van bedrijven zijn de doorlooptijden verdubbeld, en dat tekort wordt verergerd door het tekort aan opties voor lucht- en zeevracht. Een voorbeeld: meer dan 60% van de bedrijven in Amerika heeft vertraging bij het ontvangen van bestellingen uit China en 53% heeft moeite met het verkrijgen van informatie uit China. Als gevolg van deze verstoringen meldt 1 op de 6 bedrijven dat de omzetdoelstellingen als gevolg van het coronavirus naar beneden worden bijgesteld.

Vele wegblokkades

Transportdiensten blijven een probleem vanwege de vele wegblokkades. Veel steden en provincies hebben wegversperringen aangebracht om mensen uit Hubei te weren. Chinese provincies die grenzen aan Hubei, het epicentrum van de coronavirus pandemie, nemen drastische maatregelen, waaronder het afsluiten van wegen. Intermodaal transport is de snelste manier om goederen zo snel mogelijk aan Europa te leveren. Waarbij er gebruik wordt gemaakt van meerdere transportmiddelen.

Verkeersbeperkingen verschillen in Noord-China & Zuid-China

Een senior manager in Hong Kong, benadrukte de impact van de antivirusmaatregelen op de Chinese truckindustrie: ”Truck- en verkeersbeperkingen blijven een groot probleem, maar dit wordt langzaam beter. In Noord-China is de trucking capaciteit veel beter met ongeveer 70 tot 80% beschikbaarheid, dan in Zuid-China waar de operaties met slechts 20 tot 40% verloopt, aangezien veel chauffeurs uit Hubei en omliggende provincies komen waar het coronavirus wijdverspreid is.

Strenge controle zeevracht

Normaal gesproken is de zeevracht goed voor het grootste deel van de supply chain-zendingen. De meeste goederen worden over zee verscheept, maar de scheepvaartindustrie zal een klap krijgen als de vraag daalt en landen strikte maatregelen nemen tegen het coronavirus. Landen zoals Singapore en Australië hebben elk schip geweigerd dat langs een Chinese haven is geweest. Andere landen, zoals Zuid-Korea, hebben strikte beveiligingsmaatregelen getroffen voor de toelating van schepen.

Vermindering luchtvracht

De luchtvaartmarkt is door het coronavirus met 80% teruggelopen en ook het aantal vrachtvluchten is fors gedaald. Een aantal luchtvaartmaatschappijen hebben alle vluchten van en naar het vasteland van China opgeschort. Andere maatschappijen reduceren de vluchten naar China tot 50% tot en met april. Er wordt verwacht dat er meer opschortingen van geplande vluchten zullen zijn, naarmate het coronavirus zijn beloop voortzet. Dit vermindert de luchtvrachtcapaciteit, zal vertragingen veroorzaken met bezorgingen en drijft waarschijnlijk luchtvrachtprijzen op. Zo hebben de Amerikaanse postdiensten al laten weten dat ze problemen ondervinden bij het versturen van brieven, pakketten en expreszendingen naar China, Hong Kong en Macau vanwege een gebrek aan vluchten naar deze gebieden. Als gevolg hiervan accepteert Amerika geen verzending meer naar deze regio’s.

Coronavirus zorgt voor stijgende transportprijzen

Door de daling van lucht- en zeevrachtzendingen van en naar China, neemt ook  het aanbod luchtvracht op Schiphol en containerlijnvaartcapaciteit voornamelijk in Rotterdam af. De Chinese maatregelen raken een groot deel van de internationale transportcapaciteit voor lucht- en zeevrachtzendingen. Dit afnemende aanbod gaat voor stijgende transportprijzen zorgen. Daarnaast worden de prijsstijgingen veroorzaakt door aanvullende toeslagen. Veel logistiek dienstverleners belasten hun extra kosten (opgelopen door het virus) door aan handels- en productiebedrijven.

Italië zwaarst getroffen regio buiten Azië

Het coronavirus heeft zich verspreid naar meer dan acht regio’s in het land. Italië breidt quarantainegebieden uit tot kwart van het land. De twee meest besmette regio’s zijn Veneto en Lombardije, met belangrijke steden als Venetië en Milaan. Noord-Italië is een belangrijke regio voor goederenvervoer per spoor. Zo zijn hier drukbezochte terminals voor verkeer van en naar landen zoals Nederland, Duitsland en Zwitserland. Tot slot, zijn Genau en Venetië onmisbare logistieke hubs, omdat dit de maritieme toegangspoorten tot Noord-Italië zijn.

Beroepsgoederenvervoer Italië

Het Italiaanse Ministerie van Buitenlandse Zaken heeft besloten dat het beroepsgoederen gewoon Italië in en uit kan reizen. Vervoerders kunnen Italië dus in- en uitreizen, maar alleen met de reden om goederen te laden en lossen. Het vervoeren voor goederen wordt namelijk beschouwd als een gegronde reden om je te bevinden binnen de gebieden waar beperkingen zijn. De route naar Italië is wel anders dan normaal. Het is zeer waarschijnlijk dat op de route tussen Nederland en Italië extra grenscontroles plaatsvinden. Steekproefsgewijs worden er gezondheidscontroles uitgevoerd bij binnenkomst van Oostenrijk vanuit Italië. Het betreden van Italië en voornamelijk Noord-Italië is op eigen risico. Er geldt namelijk een reisverbod (code rood). Als je ziek wordt, biedt de verzekering weinig soelaas; het valt niet onder de dekking. Als chauffeurs niet naar Italië willen rijden, mogen zij weigeren. Als transportbedrijf kan je je werknemers niet verplichten naar een gebied te reizen waar een reisverbod geldt.

De grenscontroles in Europa

De onderstaande afbeelding geeft de grenscontroles weer die Europese lidstaten hebben ingevoerd. Dit heeft invloed op de logistiek & transport. Denk maar aan vrachtvervoer. Houd hier als transportmedewerker of als bedrijf rekening mee.

Grenscontroles coronavirus Europa

Rotterdamse haven hard getroffen

Momenteel ligt het aantal afvaarten uit China 20% lager dan normaal. Het is nog onbekend hoe hard het virus de overslag in Rotterdam gaat raken. Het is in ieder geval ”Crystal Clear” dat de containeroverslag een belangrijke omzetpost is. De omzet is 45% afhankelijk van Azië, met nadruk op China. Hoe hard het virus de overslag in Rotterdam gaat raken is nog ongewist, feit is dat de haven van Rotterdam zeer afhankelijk is van China.

Nederlandse winkelketens supply chain

Nederlandse winkelketens Hema, Action en Blokker hebben nog geen tekort aan producten. Echter, geeft Blokker aan dat er voor de zomer van 2020 problemen zullen zijn voor sommige producten. De winkelketen legt tijdelijk extra voorraden aan voor alle producten. Action en Hema maken zich nog geen zorgen en houden het Coronavirus in de gaten. Echter, is Coolblue afhankelijk van de productlevering uit China. Om te voorkomen dat de voorraad uitverkocht raakt, verhoogt Coolblue de prijzen, zodat ze minder aantrekkelijk worden voor klanten. De webwinkel vermindert de marketing op producten en stopt met bepaalde advertenties.

Rabobank: Economische groei Nederland halveert door coronavirus

In het kwartaalbericht schrijven de economen van de Rabobank: Als gevolg van het coronavirus krijgt de wereldeconomie dit jaar een flinke klap. Ook als het virus zich vanaf nu niet verder verspreidt, halveert de economische groei. In het geval van een pandemie blijft er zelfs nauwelijks groei over. Nog niet wetende dat op 11 maart 2020 de corona-uitbraak officieel tot een pandemie is uitgeroepen. De wereldeconomie groeit dit jaar nog met 1,6 procent, dat is de laagste groei sinds de financiële crisis in 2009.

Logistieke en transport bedrijven zullen de gevolgen voelen

Zoals de cijfers boven weergeven zal Nederland de gevolgen van het virus voelen. Toch lijkt het erop, als het lukt om het virus in te dammen, dat de economie geen permanente schade zal ondervinden. Maar, als het virus zich wel doorzet, kan het virus leiden tot permanente schade voor de wereldeconomie. Het zou er toe kunnen leiden dat bedrijven massaal failliet gaan. Voor logistieke en transport bedrijven worden de gevolgen in ieder geval zeer merkbaar. De bemoeilijkte situatie met vrachtverkeer van luchthaven of zeehaven naar de fabriek en omgekeerd heeft grote logistieke gevolgen. Het coronavirus zorgt voor een complete verstoring van het logistieke proces.

Lees ook: De gevolgen van corona voor flexwerkers en uitzendkrachten

Verschillende sectoren kunnen lijden

Gezien de rol van Nederland als toegangspoort tot Europa voor China, zou met name de transportsector kunnen lijden. Maar ook andere bedrijven in verschillende sectoren kunnen lijden. Sectoren die samenwerken met een stad als Wuhan, die afgesloten is. Nederland importeert bijvoorbeeld (volgens het Nederlands Ondernemingsbureau) textiel, mobiele telefoons en medisch apparatuur uit Wuhan en exporteert scheepsuitrusting, machines en chemicaliën naar de stad. Nederlandse bedrijven die deze goederen importeren of leveren zullen waarschijnlijk hard getroffen worden.

 

Stel een (office) job alert in!

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Freemium Vacature

Plaats een gratis vacature in ons netwerk! 

Zoek je een collega?

Bekijk de tarieven en mogelijkheden van WorkingHands.nl.

Duurzame Vacatures

Bekijk het groeiend aantal banen en freelance opdrachten in de duurzaamheid op Sustainablejobs.nl.