De impact van corona op de techniek en bouw

Is corona een geval van overmacht in de techniek en bouwsector? We opereren op een wereldwijde markt met veel apparatuur, producten en componenten voor de bouw, techniek, constructie- en engineerprojecten die worden geproduceerd en verzonden vanuit alle hoeken van de wereld. Het coronavirus heeft de productie in fabrieken vertraagd of helemaal gestopt. Inhuren.com legt de impact van corona op de techniek en bouw uit.

Terugval productie bouwmaterialen

De gesloten fabrieken in China hebben geleid tot prognoses van een scherpe terugval in de productie van alles, inclusief bouwmaterialen. Voor aannemers die vertrouwen op goederen of materialen van Chinese makelij, kan dit leiden tot hogere materiaalkosten en mogelijk tragere voltooiing van projecten. Italië is ook een groot productiecentrum voor de techniek en bouwsector, met name voor metselwerk, waarbij 16% van het marmer ter wereld in het land wordt verwerkt. Er zijn ook verschillende grote machinefabrikanten en lift- en takelfabrikanten gevestigd in de noordelijke provincies, die momenteel in quarantaine zitten waardoor de productie-output waarschijnlijk ernstig wordt belemmerd.

Materiële vertragingen

Nu ook reisbeperkingen zijn ingevoerd, heeft het op veel manieren invloed op onze industrie, niet alleen op de productie van producten. In 2019 produceerde China 50% van het staal van de wereld, 56% van het aluminium van de wereld en 58% van alle betonproducten die wereldwijd worden vervaardigd, waarbij veel van de producten naar het Midden-Oosten en Europa worden geëxporteerd. China is ook een grote exporteur van vele ”afwerk”producten en veel MEP-producten en componenten. MEP is een Italiaans toonaangevend bedrijf voor de productie van volledige fabrieken en fabrieksmachines.

Arbeid

In de bouw en techniek kan er haast niet thuisgewerkt worden. De thuiswerk maatregelen zijn mogelijk niet van toepassing op bouwplaatsen, omdat ze een fysieke aanwezigheid nodig hebben; dus de bouw van gebouwen of infrastructurele projecten kan vertraging oplopen. Aangezien arbeiders of door gezondheidsredenen thuis zitten, uit angst niet willen werken of niet mogen werken wegens risicofactoren omtrent het virus.

Contracten

Hoewel de pandemie van het Corona-virus niet te voorzien was, zijn contractanten mogelijk nog steeds contractueel verantwoordelijk voor vertragingen of kostenoverschrijdingen bij lopende projecten, zeggen experts. Er zijn veel voorwaarden die relevant zullen zijn voor die discussies, waaronder de verschillende contractuele voorwaarden met betrekking tot de schema’s van de contractant, substantiële voltooiing, vertragingen, schadevergoeding en andere contractuele bepalingen. Het wordt aanbevolen om precies te weten wat er in elk contract staat, en in het bijzonder rekening te houden met eventuele bepalingen van overmacht waardoor het werk kan worden opgeschort of beëindigd wanneer zich bepaalde verzachtende omstandigheden voordoen. Er kunnen enkele opportunistische claims zijn, maar de impact van corona, met name op de toeleveringsketen, is zo breed dat er veel geldige claims moeten zijn.

Project financiering

Eén van de meest verwoestende gevolgen van de coronacrisis is dat het klanten en geldschieters afschrikt, vooral bedrijven die werken in sterk getroffen segmenten. Er is een terugval te zien in de financiering door een grotere focus op risicobeperking. Zelfs met historisch lage rentetarieven, waardoor het normaal gesproken een perfect moment is om een project te financieren. Kredietverstrekkers zijn onzeker om technische projecten en bouwprojecten te financieren vanwege de onzekerheid over de voltooiing van projecten. Het gebrek aan bouwmaterialen en arbeid kan de bouw van lopende projecten vertragen.

Verzekeringspolissen kunnen gevolgen verminderen

Natuurlijk kunnen verzekeringspolissen de gevolgen van shutdowns en vertragingen helpen verminderen en moeten professionals in het hele land hun polissen controleren om te zien welke soorten situaties gedekt zijn. De dekking van bedrijfsonderbrekingen kan hulp bieden, afhankelijk van de voorwaarden van het beleid en of de impact van het virus een ”voorval” is. Er zijn andere mogelijke manieren voor dekking zoals een verzekering tegen bedrijfsstoringen voor aannemers met internationale toeleveringstekens en een reisverzekering om bedrijven te beschermen waarvan de werknemers vaak voor zaken reizen.

Lees ook: De invloed van coronavirus op de logistiek en transport

Tips voor minimalisering van vertraging

Neem de balans op. Voer een gedetailleerde beoordeling uit om te begrijpen of u nu wordt getroffen of dat de kans bestaat dat u in de toekomst getroffen wordt? Bekijk uw programma om uw voortgang te begrijpen. Welke producten en componenten moet u nog aanschaffen en/of installeren? Begrijp waar uw producten vandaan komen. Hoewel u mogelijk een bestelling heeft geplaatst bij een lokaal bedrijf, is de kans groot dat de producten die zij leveren (of componenten daarvan) internationaal afkomstig zijn.

Duur

Begrijpt u de duur van uw producten? Hoe lang duurt het voordat ze zijn ingekocht, geproduceerd en geleverd? Is één van deze fasen beïnvloed of wordt dat nog het geval?

Dialoog

Houd constant contact met uw toeleveringsketen voor updates over uw producten en leveringsschema’s. Waar staat uw project op de prioriteitenlijst? Kunt u iets doen om hoger op de prioriteitenlijst te komen? Houd dagelijkse en wekelijkse voortgangsbeoordelingen bij om u te concentreren op uw materialen, apparatuur etc. Die mogelijk worden belemmerd door vertragingen bij de productie of verzending.

Alternatieven

Kunnen uw producten elders worden gekocht of gekocht in een minder getroffen land? Kunt u een alternatieve leverancier proberen die mogelijk over voorraadbronnen beschikt?

Verzending

Kunnen producten per luchtvracht worden vervoerd in plaats van per zeevracht? Kan er een alternatieve toegangspoort worden gebruikt die de levertijden kan verkorten?

Contract

Bekijk uw contract of subcontract om te begrijpen welke clausules van toepassing zijn, welke clausules zijn gewijzigd of verwijderd. Waar kunt u aanspraak op maken en wat niet? Aangezien kostenterugwinning van de werkgever waarschijnlijk problematisch zal zijn, als projecten eruit zien alsof ze door de effecten van corona vertraging oplopen, is ons advies om de eigen kosten te minimaliseren.

Uw rechten beschermen

Als u denkt dat de aanschaf, productie of levering van goederen wordt beïnvloed of als de mogelijkheid bestaat dat de arbeidsmiddelen kunnen worden verminderd, is het van vitaal belang dat de juiste kennisgevingen worden gedaan.

Succesvolle claims

Om een potentiële claim succesvol te laten zijn, of het nu om een verlenging van de tijd of overmacht gaat, is het van vitaal belang dat de juiste gegevens worden bijgehouden om elke claim te ondersteunen. Werk alle inkoopschema’s bij, bewaar alle correspondentie met bedrijven, houd alle voortgangsrapporten up-to-date, registreer alle kosten van eventuele vertragingen etc.

Onzekerheid treft de techniek en bouw

Aannemers zijn gewend aan risico’s: van tekorten aan arbeidskrachten tot stijgende tarieven. De industrie ging 2020 in met veel onbekende factoren, en experts zeggen dat de gevolgen van corona nog een factor zijn die de techniek- en bouwbedrijven treft. Ondanks de onzekerheid voorspellen experts dat de pandemie gevolgen zal hebben voor de bovengenoemde aspecten. In de techniek en bouw komt alles neer op tijd, materialen en geld. Als het op die manier bekeken wordt, wordt het duidelijk hoe onvoorspelbaar dit virus is voor deze industrie. Het is nog de vraag hoe groot het wordt, hoe lang het duurt en wat de volledige impact zal zijn.

Stel een (office) job alert in!

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Freemium Vacature

Plaats een gratis vacature in ons netwerk! 

Zoek je een collega?

Bekijk de tarieven en mogelijkheden van WorkingHands.nl.

Duurzame Vacatures

Bekijk het groeiend aantal banen en freelance opdrachten in de duurzaamheid op Sustainablejobs.nl.