085 – 488 1100

De gevolgen van het coronavirus voor de distributie van voedingsmiddelen

De voedingsmiddelen industrie is erg divers en bestaat uit meerdere soorten producten. Hierbij spreken we over voedingsmiddelen van huismerken, tot de vleesverwerkende- en zuivelindustrie. Maar ook grote internationale merken zoals Coca-Cola houden rekening met een impact op de verkoop van enkele producten in het eerste kwartaal van 2020. Omdat een groot deel van de Chinezen de laatste tijd thuis moest blijven, zijn de gemeten kwartaalverkopen met 2 tot 3 procentpunt geraakt. Daarnaast zal de omzetgroei daarbij waarschijnlijk worden afgeremd met 1 tot 2 procentpunt.

Veel bedrijven blijven de opgestelde kwartaaldoelstellingen volgen

Tal van andere bedrijven en merken houden voorlopig wel vast aan de eerder opgestelde kwartaal- of jaardoelstellingen. Maar de verkoop- en aanlevering van veel producten komt hiermee onder vuur te staan. De restaurants sluiten en gebruiken dus relatief weinig tot geen voeding- en drankaanlevering de komende weken. Aan de andere kant zien we dat mensen angstig reageren wanneer het aankomt op voedingsmiddelen in huis. De afgelopen week werd er dan ook flink gehamsterd en zijn alle toiletrollen in de supermarkten op.

De impact van hamsteren op de supermarkt

Niet alleen wc-rollen, maar ook de rest van de supermarkt wordt leeggeplunderd. Zo ziet u maar wat angst met mensen kan doen. De distributie en bevoorrading van de supermarkt is verbonden aan complexe logistieke systemen. Deze systemen worden vaak maanden of weken van te voren ingericht zodat de orderpicker en de vrachtwagenchauffeur precies weet welke vracht waar en wanneer geleverd moet worden. Dit gaat over specifieke getallen en een beperkt aantal producten per levering.

Supermarkten moeten in deze periode heel snel schakelen

Nu de bevoorradingen op raken en de supermarkt eigenlijk gewoon weg leeg staat; moeten de supermarkten en alle bijkomende logistieke tussenpersonen snel schakelen. Supermarkten maken gebruik van vaste leveranciers en kunnen niet op eigen initiatief producten of leveranciers kiezen. Ze zijn afhankelijk van de leverancier die Albert Heijn gebruikt voor alle filialen. Het aanbod in winkels moet namelijk evenredig zijn. De filiaalmanager is uiteindelijk wel degene die kan bepalen of er van een product meer of minder wordt ingeslagen.

Alles weer onder controle

Voor cruciale producten hebben veel supermarkten nu een maximum aantal producten per klant ingesteld. Zo mag iedereen maar maximaal twee pakken paracetamol of twee pakken zuigelingenvoeding meenemen. Op deze manier probeert de supermarkt de leegstand te verkleinen. Daarnaast werkt iedereen in de supermarkt en in het distributiecentrum met man en macht om ervoor te zorgen dat er voldoende aanbod blijft. Voorlopig maken de supermarkten zich geen zorgen en is de aanvoer van producten nog voldoende.

Extra inzet van transporteurs, leveranciers en winkelpersoneel

De distributiecentra’s liggen vol en op dit moment werken er meer dan normaal veel transport- en winkelpersoneel om ervoor te zorgen dat alle aanleveringen goed verwerkt worden. Ook in de winkel wordt extra personeel ingezet om de schrappen te kunnen blijven aanvullen. Daarnaast hopen supermarkten dat de consument begrijpt dat hamsteren niet nodig is en rekening houdt met de medemens die overdag hard werkt en s’avonds niet bij lege schrappen aan kan komen.

Direct minder internationale transport

De afgelopen tijd hebben de Chinese fabrikanten en productiebedrijven stilgelegen. Veel producten die wij als Europese consument gebruiken, komen namelijk vanuit China. Naast dat de transport van- en naar China een stuk minder is, is de transport binnen Europa ook veel minder. De grenzen zijn in de meeste landen dicht en sommige landen ervaren nu een volledige lock-down. De internationale transportsector-, luchtvracht-, zeevracht- en wegtransportbedrijven hebben mede hierdoor nu al te kampen met drastische werkvermindering en omzetdaling.

Onzekere periode voor de logistiek & transport

Het is dan ook een logisch gevolg dat sommige bedrijven op korte- of lange termijn moeten reorganiseren. Op deze manier kunnen zij de kosten zo laag mogelijk te houden. Echter, wanneer het coronavirus voorbij is, trekken de markten wel weer aan en komen logistieke- en transportbedrijven juist weer mankracht te kort. Personeel zit dan inmiddels al bij de concurrent of heeft zich omgeschoold. Al met al brengt de uitbraak van het coronavirus ook grote gevolgen voor de logistiek- en transportsector met zich mee.

Maatregelen magazijn en distributiecentra

In het magazijn en distributiecentrum wordt de komende tijd de toegang voor derden beperkt. Maar ook wordt bijvoorbeeld het eigen kantoorpersoneel strikt gescheiden gehouden van de magazijn- en distributiemedewerkers. Dit allemaal om een snelle uitbreiding van het coronavirus te voorkomen.

Veel medewerkers van kantoor kunnen in deze situatie thuis werken, maar voor circa 600.000 mensen die werken in één van de 100.000 magazijnen of distributiecentra is dat onmogelijk. Van een heftruckchauffeur tot aan een orderpicker die de online bestellingen gereed maakt voor verzending. Dit zijn allemaal onmisbare handen in de logistieke ketens. Een virusuitbraak binnen deze bedrijven heeft grote gevolgen voor het logistieke proces en de algehele bedrijfsvoering. Daarom zijn er een aantal voorzorgsmaatregelen die deze bedrijven kunnen volgen (specifiek voor magazijn- en distributiecentra):

Algemeen

  1. Alle hygiene maatregelen volgen van het RIVM, gebruik teamborden en werkoverleggen om dit te bespreken. Hang ook bijvoorbeeld instructies op in de toiletten;
  2. Alle medewerkers dienen bij betreden van magazijnen hun handen te desinfecteren;
  3. Distributiecentra worden frequent bezocht door derden; reduceer dit tot een minimum en zorg voor bewaking bij de receptie of ingang, zodat alle intern afgesproken regels worden nageleefd.

Personeel 

  1. Alleen eigen medewerkers en uitzendkrachten krijgen toegang tot het magazijn;
  2. Beperk de aanwezigheid van de medewerkers en richt extra aandacht op het verdelen van shifts;
  3. Houd chauffeurs buiten het magazijn en tref hiervoor voorzieningen zoals een toilet;
  4. Laat medewerkers voor de shift in kleine groepen binnen komen en zoek andere manieren van werkoverdracht, bijvoorbeeld door een conference call;
  5. Plan meerdere pauze momenten in, zodat er kleinere groepen tegelijkertijd kunnen lunchen;
  6. Plan de shifts zo in dat de medewerkers elkaar zo min mogelijk tegenkomen en in de buurt van elkaar komen;
  7. Besteed extra aandacht aan het dragen van persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM’s).
  8. Ga regelmatig met de medewerkers in gesprek over de ontwikkelingen rondom het coronavirus. Op deze manier voorkom je angst over de gezondheidsrisico’s.

Apparatuur, IT- oplossingen en overig 

  1. WMS-oplossingen hebben de functionaliteit om medewerkers in specifieke magazijnhallen te laten werken. Zo voorkom je dat iedereen in een ander gedeelte van het magazijn komt;
  2. Aantal medewerkers per transportmiddel beperken en reinig het apparaat na elk gebruik;
  3. Geen gebruik maken van eventuele vingerscanners, indien deze gebruikt worden voor bijvoorbeeld in- en uitklokken;
  4. Kijk of je de next-day-delivery nog kan waarmaken en pas dit eventueel aan waar nodig.

Meer weten over hoe u personeel het beste kunt beschermen?

Onze specialisten houden continue alle corona maatregelen en tips & tricks voor logistieke- en distributiecentra in de gaten. Op deze manier zorgen wij ervoor dat alle uitzendkrachten op een gepaste wijze hun werk kan blijven voortzetten voor onze opdrachtgevers. Meer lezen over de gevolgen van corona op flexibel personeel? Lees dan deze blog. Naast dat wij ons eigen personeel graag op de hoogte houden, helpen wij u graag verder. Neem direct contact met ons op en stel gerust al uw vragen.

Inhuren.com beschikt over direct inzetbaar logistiek personeel

Bent u een logistiek- of transportbedrijf en komt u de komende periode mankracht tekort? Meld u dan aan op ons platform en plaats direct zelf opdrachten. U kunt ook persoonlijk contact opnemen met onze specialist via: 085 488 11 00 of door te mailen naar info@workinghands.nl.