Het begrip pandemie wordt niet zomaar gebruikt. Pandemie betekent namelijk letterlijk: Wereldwijd voorkomend. Dit betekent dat het coronavirus tot een pandemie kan worden gerekend omdat het wereldwijd voorkomt. Niet alleen in Australië, China, Europa en Amerika komt het virus voor, maar bijvoorbeeld ook in Afrika. De definitie wordt tevens door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) toegekend en is al vaker gebruikt de afgelopen decennia. In de deze blog vertellen we je meer over wat een pandemie precies is en geven we informatie over voorgaande pandemieën.
Pandemie: niet alleen jij maar iedereen is nodig
WHO-chef Tedros (Wereldgezondheidsorganisatie) heeft een korte tijd geleden als eerste het coronavirus bestempelt als pandemie. Daarbij is de Wereldgezondheidsorganisatie bezorgd over de verspreiding, ernst en daadkracht rondom het virus. Om een pandemie weer tot een einde te kunnen brengen, zijn niet een paar mensen, maar de hele wereld nodig. De hele wereld moet aan de slag om samen de ernstige gevolgen van het coronavirus in enige mate te kunnen reduceren.
Wetenschappers vergelijken Coronavirus met de Spaanse Griep
Coronavirus wordt vergeleken met de Spaanse griep. De Spaanse griep brak uit in 1918 en in 1920 viel het laatste sterfgeval van het virus. Wereldwijd kwamen er naar schatting zo’n 20 tot 100 miljoen mensen om het leven. Op dit moment gaat de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) ervan uit dat ongeveer 20 tot 60% van de bevolking besmet zal raken met het coronavirus. Of het daadwerkelijk zo ver gaat komen, moet nog blijken uit de resultaten die de voorzorgsmaatregelen opleveren. Daarbij wordt van het coronavirus ongeveer de helft echt ziek en zo’n 1 tot 2% komt te overlijden.
Grote verschillen tussen de pandemie van de Spaanse Griep en het coronavirus
Alhoewel wetenschappers de uitbraak van het coronavirus nu vergelijken met de gevolgen van de Spaanse griep.. komt er verder weinig overeen. Om een korte indicatie te geven over de verschillen van een pandemie toen (1918-1920) en nu (2020) zetten wij hieronder een aantal kenmerken van de Spaanse griep op een rijtje:
- De Spaanse griep brak kort na de oorlog in 1918 en het laatste slachtoffer viel twee jaar later in 1920;
- De Spaanse griep is een influenzavirus en kan in een korte tijd veel meer genetische veranderingen ondergaan dan het coronavirus;
- Veel mensen die besmet raakte met de Spaanse griep, overleden binnen 24 uur tijd (Het virus tastte direct de longen aan). Het veroorzaakte een infectie waardoor de longblaasjes lek raakten. Er ontstaan lekkages in de longen, waardoor de longen vollopen met bloed);
- Veel jonge mensen (15- tot 30 jaar oud) raakte besmet met het virus en overleden; dit waren voornamelijk soldaten uit de oorlog;
- Heel heftige complicaties dan eerdere griepvirussen: Vooral bijkomende bacteriële infecties werden menigeen fataal. Of iemands longen raakten zo ernstig beschadigd dat er littekenweefsel ontstond dat het ademen onmogelijk maakte. Het virus kon bovendien een totale ontregeling van het immuunsysteem (cytokinestorm) veroorzaken, dat een dodelijk falen van onder meer nieren en lever tot gevolg heeft;
- Naar schatting gingen er bijna 20 tot 100 miljoen mensen dood aan de Spaanse Griep;
- Waar het virus zich precies heeft begonnen is niet duidelijk; wel heet het de Spaanse Griep omdat de Spaanse media de enige mediabronnen hadden die over de hele wereld mochten uitzenden;
- De Schot Alexander Fleming ontdekte in 1928 de penicilline, het eerste medicijn waarmee de mens zich kon beschermen tegen dodelijke bacteriën.
- Virologie, de studie van virussen, werd vanaf de jaren 30 gezien als serieuze studie; de eerste griepvaccins kwamen beschikbaar. De medische wetenschap begon aan een opmars die nog steeds voortduurt.
COVID-19: Arm of rijk harder getroffen?
Het coronavirus is zo besmettelijk, dat het niet alleen arme burgers maar ook rijke burgers hard zal treffen. Het probleem is alleen dat de armen natuurlijk minder capaciteiten hebben om bijvoorbeeld goede reinigingsmiddelen te kopen. Daarnaast wonen zij vaak met veel meer mensen in een kleine ruimte en hebben zij een veel slechtere gezondheidszorg. De verspreiding kan op deze manier minder goed in toom worden gehouden. Daarnaast hebben de armere landen ook minder capaciteiten in het ziekenhuis en minder middelen om de ernstig zieke mensen te kunnen helpen. ”Hoe beter de gezondheidszorg, hoe minder doden er zullen vallen”.
Minder ontwikkelde landen hebben relatief minder ouderen
Slecht nieuws dus voor dichtbevolkte landen zoals India en Egypte. Ook hier is de gezondheidszorg niet schijnend voor een groot deel van de bevolking. En dan niet te denken aan landen zoals Syrië die na jarenlange oorlog al bijna tot geen gezondheidszorg kennen en uitermate fragiel is. Maar, ten slotte zijn er ook een paar potentiële lichtpunten voor arme landen in de coronacrisis. Tot op heden overlijden er vooral mensen van boven de zeventig en de meeste, minder ontwikkelde landen hebben een relatief jonge bevolking met weinig ouderen.
Invloed van pandemie op de economie
De hele wereld kijkt bezorgd naar de gevolgen van de pandemie op de wereldbevolking, maar ook naar de mogelijke financiële schade. De Rabo-economen verwachten dat de economische schade fors zal zijn, maar wel in dienst staat met het beperken van de verspreiding van het coronavirus. Het enige voordeel hieraan is dat veel mensen niet in aanmerking zullen komen met het virus, alleen last krijgen van de economische gevolgen. De keerzijde hiervan is dat deze schade alleen tijdelijk zal zijn voor velen onder ons, want de productiecapaciteit van de economie wordt nauwelijks tot niet aangetast. Dat geldt natuurlijk niet voor iedereen..
Positieve economische gevolgen van een pandemie
Na de Spaanse griep waarbij de VS vooral hard geraakt werd, zagen ook zij een hogere economische groei per hoofd van de bevolking in de decennia erna. Helaas ging dit in het begin gepaard met hoge inflatie, maar uiteindelijk ebde deze inflatie weg. Hierna bleef er een hogere koopkracht over voor de arbeiders. Veel pandemieën hebben in het verleden een paar positieve gevolgen gehad. Maar dat is ten overstaande van veel lijden en verdriet een hele kleine geruststelling. Op de lijst van zorgen bij een massaziekte staan bbp-groei en loonontwikkeling niet hoog. Een pandemie gaat voornamelijk over het uitroeien van het virus en is de economie vaak een bijzaak.
Toch zijn ondernemers bang voor de gevolgen
Toch zijn er veel bedrijven en ondernemers bang voor een faillissement en treft de overheid hier ook grote maatregelen voor. Sommige bedrijven kiezen ervoor op een werktijdverkorting aan te vragen waarbij zij 90% van de lonen krijgen vergoed, maar bijvoorbeeld in de horeca ligt alles helemaal stil. Sommige ondernemers twijfelen dan ook of ze de komende periode wel doorkomen. Dit allen is ook sterk afhankelijk van de verdere maatregelen die het kabinet treft en wanneer Nederland de piek bereikt in het aantal besmettingen. Zodra het aantal besmettingen en het aantal patienten op de IC afnemen, kan Nederland langzamerhand weer de deuren van restaurants, kantoren en winkels openen.
Pandemie stoppen? Wat kun je doen als inwoner van Nederland?
Wil je graag weten hoe jij er zelf voor kan zorgen dat de verspreiding van het coronavirus langzaam kan afnemen? Volg dan de maatregelen en de adviezen van het RIVM. Houd het nieuws in de gaten en zorg voor je eigen veiligheid. Blijf binnen en houd een gepaste afstand. Voel jij je niet lekker? En ben je bang dat je andere aansteekt? Ga dan niet naar werk en meld je ziek. Een pandemie stoppen gaat niet zomaar. Het ontstaan van een pandemie duurt meestal 1 tot 6 maanden. Om een virus over de hele wereld te stoppen hebben we dus niet alleen jou maar iedereen voor nodig. Wetenschappers denken dat het nog wel maanden tot een jaar kan duren voordat er een werkend vaccin op de markt komt tegen het coronavirus.
Welke banen gaan verloren en welke banen worden toegevoegd?
Daarnaast kan het ook zijn dat je bang bent om je baan te verliezen of de gevolgen van het coronavirus voor de branche waarin je werkt. Inhuren.com beschrijft in deze blog welke banen erbij komen en welke waarschijnlijk verloren gaan. Daarnaast weet Inhuren.com alles over de gevolgen van het coronavirus op de logistieke- en transportbranche. Werk jij in het distributiecentrum en wil je weten welke maatregelen daar actief zijn? Lees dan deze blog.