[email protected]

085 239 2040

Corona: de banen die worden toegevoegd en verloren gaan

Het coronavirus heeft de arbeidsmarkt bijna van de ene op de andere dag veranderd. De wereldwijde uitbraak heeft ernstige gevolgen gehad voor de economie en de werkzekerheid. Het zal langdurige, baanbrekende gevolgen hebben. Echter, zullen er sectoren, bedrijven en werknemers zijn die baat kunnen hebben bij de bijna-tragedie. Door het coronavirus ontstaan er nieuwe banen en vervallen er banen. In dit artikel vertelt Inhuren.com daar meer over. 

Getuige van industrieën die zwaar worden geschaad

Het parlement heeft ons opgezegd binnen te blijven en zelf in quarantaine te gaan om de verspreiding van het coronavirus te stoppen. Bedrijven hebben hun werknemers gevraagd om thuis te werken. Grote bijeenkomsten van mensen zijn niet toegestaan. Horeca is gesloten, vluchten zijn gecanceld, de entertainmentsector is stopgezet en ga zo maar door. De maatregelen zullen doorgaan, zelfs nadat we de uitbraak hebben verslagen. Helaas zullen we hierdoor ook getuige zijn van industrieën die zwaar worden geschaad. Toch zijn er industrieën, bedrijven en werknemers die kunnen profiteren van het virus.

Online bedrijven zijn de grote winnaars

De grote winnaars zijn de online bedrijven die niet afhankelijk zijn van fysieke locaties, zorgaanbieders, supermarktketens – vooral bedrijven met een sterke online aanwezigheid. Omdat de scholen gesloten zijn en iedereen van de basisschool tot de universiteit thuis vastzit, wenden ze zich tot online videogames en online content. Kinderen, evenals sommige volwassenen, spelen spelletjes in recordaantallen om zich te vermaken, vooral als er geen evenementen zijn. Het is ook een manier om met vrienden en familie om te gaan om sociale relaties te onderhouden en tegelijkertijd afstand te nemen.

Technologiebedrijven profiteren van het coronavirus

Zolang deze trend zich voortzet, zijn banen in de digitale wereld veilig en zullen ze zelfs toenemen om aan vraag te voldoen. Volgens de Financial Times: ”Technologiebedrijven zijn nog steeds nieuw personeel aan het werven, terwijl ze aan het profiteren zijn van de wereld die steeds meer naar digitaal verschuift door de gevolgen van het coronavirus. Ondanks massale ontslagen elders en groeiende bezorgdheid over de kelderende wereldmarkten, profiteren technologiebedrijven alleen maar.

Grote internationale bedrijven overleven de uitbraak

Grote internationale bedrijven met enorme hoeveelheden geld op hun balans, zoals Amazon, Google, Apple, Microsoft en Netflix, zullen de slagkracht en het geld hebben om de uitbraak te overleven. Amazon neemt bijvoorbeeld 100.000 werknemers aan vanwege de overweldigende vraag. Omdat mensen thuis werken en niet in staat of niet bereid zijn om het huis uit te gaan, is Amazon de natuurlijke keuze om te winkelen. De winst van Amazon is het verlies voor kleine tot middelgrote retailers. Warenhuizen, winkelcentra en speciaalzaken verliezen banen, omdat mensen hun huis niet verlaten. Grote retailers, zoals H&M, de Bijenkorf, hebben hun winkels gesloten.

Tijdelijk zijn banen in de volgende sectoren geschrapt

Er zijn een aantal andere sectoren waarin banen wreed zullen worden geschrapt. Bedrijven in de reis-, hotel-, luchtvaart-, evenementen-, concert- en restaurantsector worden verpletterd. Internationaal reizen is verboden. Bedrijven hebben over het algemeen zakenreizen verboden. Families zijn bang om te vliegen uit angst besmet te raken. Na wat we hebben gezien, gaat niemand een tijdje een cruise maken.

Onroerend goed zal het coronavirus merken

Hetzelfde geldt voor onroerend goed. Er is een terughoudendheid voor potentiële huurders en kopers om appartementen en huizen binnen te gaan om rond te kijken. De eigenaren voelen zich ongemakkelijk om vreemden toe te laten, die wellicht het virus bij zich dragen. Potentiële kopers en huurders zullen terughoudend zijn om naar het huis te gaan van een persoon die mogelijk de ziekte heeft. Er wordt verwacht dat makelaars in onroerend goed 20% van hun omzet zullen verliezen.

Commercieel vastgoed wordt geëvalueerd

Daarnaast kunnen bedrijven hun commercieel vastgoed evalueren, omdat meer werknemers die op afstand werken. Als mensen die vanuit huis werken de overhand krijgen, is het logisch dat bedrijven hun dure huurcontracten in dure gebouwen overboord gooien om geld te besparen. Professionals die met onroerend goed te maken hebben, zullen merken dat hun werk ten onder gaat.

Economische scheuren bij olie- en gasbedrijven

Er treden economische scheuren op bij olie- en gasbedrijven. Een combinatie van Saoedi-Arabië en Rusland overspoelt de markt met goedkope olie, samen met mensen die minder reizen, doen oliemaatschappijen het slecht en zijn de aandelenkoersen verpletterd. Het is slechts een kwestie van tijd voordat er enorme ontslagen vallen.

Gezondheidswerkers gezocht

Medische organisaties zijn op zoek naar gezondheidswerkers, dit zijn geregistreerde verpleegkundigen die kunnen helpen bij de screening van coronavirus terwijl deze zich wereldwijd verspreiden. Zo was er ineens een nieuwe vacature ontstaan: een geregistreerde verpleegster om te helpen met screenings op luchthavens. Ademhalingstherapeuten zijn nu ook zeer belangrijk, aangezien zij mensen kunnen testen op ademhalingsproblemen (een symptoom van corona).

Data specialisten gezocht

Er zijn niet alleen mensen nodig om patiënten met de diagnose te helpen, maar ook mensen die naar gegevens met betrekking tot de ziekte moeten kijken. Gegevens spelen een belangrijke rol tijdens de uitbraak, omdat ze de ernst van de uitbraak helpen te begrijpen door het geschatte aantal gevallen in gerapporteerde landen te onderzoeken. Daarnaast is het nuttig voor investeerders om de economische activiteit te onderzoeken. Zo ontstond er een nieuwe vacature: een medewerker die op afstand kan werken om gegevens met betrekking tot de coronavirus-uitbraak te analyseren en te begrijpen.

Wetenschappers gezocht

Wetenschappers zijn nodig voor het testen en beoordelen van laboratoriumgegevens met betrekking tot het coronavirus. Onderzoekers spelen een cruciale rol bij het ontdekken van informatie over de uitbraak. Interessant is dat de manier waarop wetenschappers met elkaar communiceren verandert als reactie op de uitbraak. De intense communicatie leidt tot een ongebruikelijk niveau van samenwerking tussen wetenschappers, in combinatie met wetenschappelijke vooruitgang, dit heeft het onderzoek in staat gesteld sneller te bewegen dan bij enige eerdere uitbraken.

Communicatie specialisten gezocht

Naast het uitvoeren van medisch onderzoek en het assisteren van patiënten met coronavirus, zijn bedrijven nu ook op zoek naar professionals die nieuws kunnen delen en lezers alles over de uitbraak kunnen vertellen. Zo ontstond er een nieuwe vacature: Een communicatie specialist die het bedrijfsbeleid in verschillende talen kon communiceren naar klanten en medewerkers. Echter, is dit meer flexibel dan vast.

Kabinet: ”Tijdelijk helpen is het motto”

Vanwege de onzekerheid rond de naschokken van het coronavirus, doet het Nederlandse kabinet er alles aan om zowel de Nederlandse werkgevers als werknemers te beschermen. De economie krijgt namelijk gegarandeerd een klap. Tijdelijk helpen, is het motto.

Lees ook: De invloed van coronavirus op de logistiek en transport

Stel een (office) job alert in!

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Freemium Vacature

Plaats een gratis vacature in ons netwerk! 

Zoek je een collega?

Bekijk de tarieven en mogelijkheden van WorkingHands.nl.

Duurzame Vacatures

Bekijk het groeiend aantal banen en freelance opdrachten in de duurzaamheid op Sustainablejobs.nl.