Volgens officiële statistieken vanuit China heeft het land het coronavirus verslagen. In de afgelopen vijf dagen hebben de gezondheidsautoriteiten in China slechts één nieuwe aanmelding gehad. In Wuhan, het centrum van de uitbraak en het zwaarst getroffen gebied van het land, meldt de regering een vijfde dag zonder nieuwe gevallen. Maar kloppen de cijfers van de regering eigenlijk wel? Heeft China daadwerkelijk corona overwonnen? Inhuren.com vertelt u graag meer.
Een scherpe daling in corona aanmeldingen
De cijfers laten een scherpe daling zien ten opzichte van een maand geleden. Toen was het een mijlpaal wanneer er op één dag minder dan 2.000 nieuwe infecties waren. Autoriteiten zijn daarom begonnen met het versoepelen van de gesloten wegen van en naar Wuhan. Tot slot volgen steden in het hele land het bevel op om de productie ”volledig te herstellen” en het normale leven te hervatten.
Hierboven worden de nieuwe aanmeldingen weergegeven bijgehouden door Worldometers, een platform dat live corona-meldingen uitbrengt (Bron: Worldometers). Er zijn elke dag nog tussen de 0 en 1000 corona aanmeldingen. Wat bedoelen we met een corona aanmelding? Een patiënt, die dus het virus draagt.
Dodenaantal in China
China rapporteerde op 19 maart dat er voor het eerst sinds het begin van de uitbraak 0 nieuwe gevallen zijn geweest in Wuhan en in de provincie Hubei. Daarnaast zouden er geen nieuwe en geen bestaande vermoedelijke gevallen in beide steden zijn. Terwijl er dus 34 nieuwe gevallen en 8 nieuwe sterfgevallen waren op 19 maart, volgens de cijfers van world of Worldometers. Echter is er een duidelijke vermindering te zien, maar het virus leeft nog zeker wel. Zo zijn er op 21 maart 6 nieuwe stergevallen (5 in Hubei) en 504 nieuwe dragers gerapporteerd (Bron: Worldometers).
Angst voor de prioriteit van de leiders
Maar naarmate het land weer aan het werk gaat, twijfelen inwoners en analisten aan de bijna nul overdrachtssnelheid van de gemeenschap. Zij zijn bang dat leiders prioriteit hebben gegeven aan het herstarten van de economie en dit belangrijker vinden dan het resoluut onder controle houden van het virus. Hoewel deskundigen op het gebied van de volksgezondheid en de burgers zeggen dat de situatie in China dramatisch is verbeterd – het resultaat van quarantaines en sociale distantiëring – twijfelen velen eraan dat de aantallen even goed zijn als de regering heeft gemeld.
Bewoners geloven de gemelde cijfers vanuit de regering niet
”Ik ben echt bezorgd dat er nog steeds veel asymptomatische geïnfecteerde mensen in Wuhan zijn. Zodra iedereen weer aan het werk gaat, wordt iedereen besmet”, zegt de 26-jarige Wang die in de stad woont. Een andere bewoner voegde toe: ”Ik geloof de cijfers niet. Deze epidemie zal niet zo gemakkelijk verdwijnen.” Een internetgebruiker schreef: ” Een rationeel persoon zou zelfs aan deze cijfers twijfelen” als reactie op een essay van een bewoner in Wuhan die de statistieken in twijfel trok.
Massale vrijlating geïnfecteerde patiënten
Volgens een rapport van RTHK, de openbare omroep van Hong Kong, zeiden bewoners dat ziekenhuizen in Wuhan patiënten met symptomen hadden geweigerd om hen te testen. Kyodo News in Japan meldde dat een lokale arts zei dat het aantal gevallen was gemanipuleerd vóór het bezoek van president Xi Jinping eerder deze maand, wat leidde tot het begin van een ”massale vrijlating van geïnfecteerde patiënten”.
De autoriteiten ontkrachten de beschuldigingen
De beschuldigingen van nieuwe infecties in Wuhan zijn op sociale media zo blijven bestaan dat de autoriteiten in het weekend een gedetailleerde verklaring hebben afgelegd waarin ze werden ontkracht. Sommige zorgen over de rapportage in China vloeien voort uit de manier waarop Peking patiënten classificeert. Terwijl de Wereldgezonheidsorganisatie en Zuid-Korea iedereen die positief is getest op het virus als een bevestigd geval beschouwen, neemt China asymptomatische infecties niet meer op in zijn definitieve lijst.
Lees ook: De invloed van coronavirus op de logistiek en transport
De doofpot van de Chinese regering
Documenten van South China Morning Post toonden naar verluidt aan het einde van februari meer dan 43.000 mensen die positief waren getest op Covid-19 maar geen symptomen vertoonden. Ze zijn niet opgenomen in het officiële aantal infecties van meer dan 80.000. De eerste inspanningen om informatie over het virus te onderdrukken en de voortdurende censuur van het publieke debat tijdens de crisis hebben ook bijgedragen aan het wantrouwen in de cijfers. ”Met de doofpot van de Chinese regering kunnen we de cijfers echt niet vertrouwen zonder geloofwaardiger en degelijker bewijs om dit te verifiëren”, zegt Ho-fung Hung, hoogleraar politieke economie aan de Johns Hopkins Universiteit.
Lokale autoriteiten moeten economische orders opvolgen
Anderen zeggen dat het een evenwichtsoefening is voor het leiderschap. Sinds begin deze maand hebben leiders in Peking, waaronder Xi, de noodzaak benadrukt om de economische en ontwikkelingsdoelstellingen te halen, in een jaar waarin de Chinese economie naar verwachting al worstelde. Een taskforce heeft het land rondgereisd om ervoor te zorgen dat lokale autoriteiten, gebonden aan concurrerende eisen om de productie opnieuw op te starten, orders opvolgen. Wat is een taskforce eigenlijk? Een tijdelijke organisatie om in korte tijd een bepaald maatschappelijk knelpunt een aantal ”verbeteringen” te forceren. Misschien in dit geval: een aantal veranderingen.
”De regering is bereid een risico te nemen”
”Nu heeft het leiderschap een zeer zware nadruk gelegd op het hervatten van de economische activiteit”, zegt Victor Shih, hoogleraar politiek aan de Universiteit van Californië. ”Een manier om de economische activiteit zonder paniek te hervatten, is door zaken te verdoezelen terwijl de regering nog steeds haar best doet ze op te sporen en te beheersen”, zei hij. ”Er is een risico dat het tot een nieuwe uitbraak zal leiden, maar voorlopig lijkt dat een risico dat de regering bereid is te nemen.”
Coronavirus tijdlijn
Het virus heeft meer dan 13.000 mensen gedood en meer dan 311.000 wereldwijd besmet, vooral in China.
Schuldspel escaleert tussen de VS en China
President Donald Trump van Washington zegt de oorlog te hebben verklaard aan het coronavirus, maar ondertussen is hij ook bezig met een beschuldigingsoorlog met China. Trump en hooggeplaatste leden van de regering hebben namelijk geprobeerd de uitbraak te bestempelen als gevolg van een ”Chinees virus”, omdat ze beschuldigingen opvoeren dat Peking het virus niet vroegtijdig heeft geïdentificeerd, gestopt of gewaarschuwd.
Nog geen duidelijke strategie om desinformatie tegen te gaan
Toch blijft het onduidelijk of de regering een alomvattende strategie heeft om de desinformatie van Peking tegen te gaan, aangezien Chinese functionarissen doorgaan met het openlijk verspreiden van valse en misleidende informatie over het virus, met weinig andere middelen dan krachtig geformuleerde verklaringen.
Spanningen tussen Washington en Beijing over wie de oorzaak van de uitbraak is
China blijft ontkennen dat het virus daar is ontstaan, terwijl Amerikaanse topfunctionarissen, de vinger rechtstreeks op Peking hebben gericht. Zij zijn uberhaupt al lange tijd sceptisch geweest over informatie afkomstig uit China, waaronder het aantal gevallen dat openbaar is gemeld, maar de diplomatieke ruzie tussen de twee landen is de afgelopen dagen geëscaleerd. De voortdurende woordenoorlog werd aangewakkerd door beschuldigingen van topambtenaren dat China actief desinformatie verspreidt over de oorsprong van het virus in een poging de VS en andere landen de schuld te geven van de huidige wereldwijde pandemie.